Oikeustiede:Corpus iuris civilis

    Tieteen termipankista

    Corpus iuris civilis

    Corpus iuris civilis
    Määritelmä keskiaikainen nimitys Itä-Rooman keisari Justinianuksen 500-luvulla koottamasta roomalaisen oikeuden kodifikaatiosta, johon kerättiin koko tuolloin voimassa oleva oikeus
    Selite

    Termillä viittaan niin alkuperäiseen Justinianuksen kodifikaatioon kuin sen myöhäisempään käyttöön. Justinianuksen käskystä aloitettu työ tehtiin pääosin juristi Tribonianuksen johdolla ja julkaistiin vuosina 529-534. Kodifikaatio piti sisällään neljä osaa: Institutiones, oikeuden alkeisoppikirja, Digesta, klassisen oikeustieteen koonnos, Codex, keisarillisen oikeuden koonnos sekä Novellae, Justinianuksen itse voimaan saattama lainsäädäntö. Aikalaisnimitys kokonaisuudelle oli Codex Justinianus. Termi Corpus Juris Civilis on itsessään keskiaikainen nimitys, jolla haluttiin viitata koonnoksen rooliin maallisen oikeuden kodifikaationa, sen kirkollinen vastine oli nimeltään Corpus Juris Canonici. Kodifikaation kaikenkattavuuden johdosta termi on lähes synonyymi roomalaisen oikeuden kirjalliselle perinteelle.

    Corpus Juris Civiliksen merkitys oli siinä, että sen kautta klassisen roomalaisen oikeuden sisältö siirtyi jälkipolville. Vaikka roomalaisen oikeuden sisältöä oli säilynyt voimassa olevissa oikeuksissa, Corpus Juris Civilis mahdollisti alkuperäisen roomalaisen oikeuden sisällön rekonstruktion ja sitä kautta paluun klassiseen roomalaiseen oikeustieteeseen.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Kaius Tuori

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:Corpus iuris civilis. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Corpus iuris civilis.)