Oikeustiede:konsiliaattorit

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

konsiliaattorit

konsiliaattorit
kommentaattorit
Definition yhteisnimitys joukolle lähinnä italialaisia juristeja, jotka 1300-1400 –luvuilla pyrkivät luomaan yhtenäistä oikeudellista järjestelmää glossaattorien työn pohjalta tulkitsemalla uudelleen roomalaisen yksityisoikeuden sekä muiden oikeusjärjestelmien oppeja
Explanation Tärkeimpiä konsiliaattoreita olivat Bartolus de Saxoferrato ja hänen oppilaansa Baldus de Ubaldis. Käsitteistö on heidän suhteensa hieman horjuvaa, sillä heitä kutsutaan joskus myös nimityksellä kommentaattorit tai post-glossaattorit. Suomalaiset termit ovat peräisin lähinnä saksalaisesta oppihistoriasta ja viittaavat erilaisiin oikeudellisen kirjoituksen muotoihin. Kommentaarit olivat esimerkiksi roomalaisen oikeuden selityksiä, kun taas konsiilit (consilia) olivat oikeudellisia mielipiteitä. Konsiliaattorit kirjoittivat paitsi roomalaisen oikeuden kommentaareja, myös teoksia kanonisesta ja feodaalioikeudesta.
Additional Information
Kirjoittaja: Kaius Tuori

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Oikeustiede:konsiliaattorit. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konsiliaattorit.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →