Kielitiede:symboli

From Tieteen termipankki

symboli

symboli
Definition kielellinen merkki, jonka muodon ja merkityksen mielivaltainen suhde on konventionaalinen eli sopimuksenvarainen
Explanation Symbolin merkitys perustuu yleensä tiedostamattomiin ja sanattomiin sosiaalisiin sopimuksiin ja opittuihin, vakiintuneisiin yhteyksiin muodon ja merkityksen välillä. Esimerkiksi suomen kissa, englannin cat ja inarinsaamen kaazi -sanojen muotoa ei voi perustella niiden merkityksellä eikä päinvastoin.
Additional Information Ferdinand de Saussure kuvasi merkkiä kaksijakoisena merkitsimen (muodon) ja merkityn (sisällön) suhteena. Hänen semioottisesta näkemyksestään poikkeasi C.S. Peircen kuvaus merkin kolmijakoisesta suhteesta tarkoitteeseensa: symbolin lisäksi Peirce puhui myös ikonista ja indeksistä. Merkin ikonisuus, indeksisyys ja symbolisuus on sisäkkäistä; jokaisessa merkissä - myös symbolissa - ovat Peircen mukaan nämä kolme ulottuvuutta mukana, eri tavoin painottuneina. Ks. myös symboli.

Equivalents

symbolenglanti
symbollkoltansaame
symbolapohjoissaame

Related Concepts

Sources

SaussureF1916, SaussureF2012, KarlssonF2004, JK2009, KohnE2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.8.2022: Kielitiede:symboli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:symboli.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →