Semiotiikka:merkitsin

  From Tieteen termipankki

  merkitsijä | signifioija | merkitsin

  merkitsijä
  signifioija
  merkitsin
  Definition merkin materiaalinen osa strukturalistisessa semiologiassa
  Explanation

  F. de Saussuren semiologiassa kielellinen merkki kuvataan kaksiosaisena, jossa merkin materiaalista, äänteellistä puolta kutsutaan merkitsijäksi tai merkitsimeksi ja sen mentaalista tai käsitteellistä puolta merkityksi. Esimerkiksi suomen sanan puu äänteellinen (tai kirjainten muodostama) muoto on merkitsin ja sen merkityksellinen puoli (puun käsite) on merkitty.

  Strukturalistisessa merkkiteoriassa merkitsijää ei kuitenkaan pidä samaistaa konkreettiseen merkkivälineeseen. Merkitsijä on pikemminkin rakenteen määrittämä abstrakti muoto, eräänlainen merkkivälineen malli. Yksittäisessä tilanteessa tuotetun konkreettisen merkkivälineen on sijoituttava tuon muodon puitteisiin, jotta se voidaan tunnistaa.
  Additional Information Suomennoksissa usein käytetty termimuoto merkitsijä on sikäli hieman harhaanjohtava, että tekijännimijohtimilla -ja, -jä viitataan suomenkielessä tyypillisesti elolliseen, usein jopa ainoastaan inhimilliseen tarkoitteeseen,-in-johtimilla taas välineisiin.

  Equivalents

  signifierenglanti
  signifiantranska

  Related Concepts

  Sources

  JK2009, SaussureF2014, Veivo&Huttunen1999

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.9.2023: Semiotiikka:merkitsin. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Semiotiikka:merkitsin.)