Semiotiikka:merkitsin

From Tieteen termipankki

merkitsijä | merkitsin | signifioija

merkitsijä
merkitsin
signifioija
Definition merkin materiaalinen osa strukturalistisessa semiologiassa
Explanation

F. de Saussuren semiologiassa kielellinen merkki kuvataan kaksiosaisena, jossa merkin materiaalista, äänteellistä puolta kutsutaan merkitsijäksi tai merkitsimeksi ja sen mentaalista tai käsitteellistä puolta merkityksi. Esimerkiksi suomen sanan puu äänteellinen (tai kirjainten muodostama) muoto on merkitsin ja sen merkityksellinen puoli (puun käsite) on merkitty.

Strukturalistisessa merkkiteoriassa merkitsijää ei kuitenkaan pidä samaistaa konkreettiseen merkkivälineeseen. Merkitsijä on pikemminkin rakenteen määrittämä abstrakti muoto, eräänlainen merkkivälineen malli. Yksittäisessä tilanteessa tuotetun konkreettisen merkkivälineen on sijoituttava tuon muodon puitteisiin, jotta se voidaan tunnistaa.
Additional Information Suomennoksissa usein käytetty termimuoto merkitsijä on sikäli hieman harhaanjohtava, että tekijännimijohtimilla -ja, -jä viitataan suomenkielessä tyypillisesti elolliseen, usein jopa ainoastaan inhimilliseen tarkoitteeseen,-in-johtimilla taas välineisiin.

Equivalents

signifierenglanti
signifiantranska

Related Concepts

Sources

JK2009, SaussureF2014, Veivo&Huttunen1999

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.9.2022: Semiotiikka:merkitsin. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Semiotiikka:merkitsin.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →