Kielitiede:sanaluokka

From Tieteen termipankki

sanaluokka

sanaluokka
Definition kielioppikategoria, jonka jäsenet käyttäytyvät taivutukseltaan ja/tai syntaktisesti yhtäläisellä tavalla
Explanation Sanaluokat voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: (1) nomineihin, joilla voi olla sija- ja lukutaivutusta, (2) verbeihin, joilla voi olla persoona-, tempus- ja modustaivutusta sekä (3) taipumattomiin sanoihin. Syntaktisen käyttäytymisen perusteella nominit jakautuvat substantiiveihin (auto, vastaus), adjektiiveihin (punainen, verrannollinen), pronomineihin (me, joka) ja numeraaleihin (sata) ja taipumattomat tai vajaasti taipuvat sanat adpositioihin (takana), adverbeihin nyt) ja partikkeleihin (jos, oho).
Additional Information
Termi on peräisin Elias Lönnrotilta (1847; 1857).
VISK2008 Sanaluokka on sanaryhmä, jonka jäsenet käyttäytyvät taivutukseltaan ja syntaktisesti yhtäläisellä tavalla. Yhtäläisen käyttäytymisen taustalla on myös merkityksen samantyyppisyys. Taivutuksen perusteella sanat voidaan luokittaa kolmeen pääryhmään: (1) nomineihin, joilla on sija- ja lukutaivutus, (2) verbeihin, joilla on persoona-, tempus- ja modustaivutus sekä (3) sanoihin, joilla on korkeintaan osittaista taivutusta. Syntaktisen käyttäytymisen perusteella nominit jakautuvat substantiiveihin, adjektiiveihin, pronomineihin ja numeraaleihin ja taipumattomat tai vajaasti taipuvat sanat adpositioihin, adverbeihin ja partikkeleihin. (» § 438.) Verbien infiniittiset muodot ovat sanaluokaltaan epäselvempiä: ne ovat lausekkeen muodostuksen kannalta verbimäisiä, mutta niillä ei ole finiittiverbien persoona-, tempus- eikä modustaivutusta vaan nominien piirteitä.

Equivalents

laavesko klassosSuomen romanikieli
part of speechenglanti
säniluokkainarinsaame
sääʹnnklasskoltansaame
pars orationislatina
ordklassenorja
sátneluohkkápohjoissaame
ordklassruotsi
Wortklassesaksa
sõnaliikviro

Related Concepts

Sources

KFT1993, VISK2008, Lönnrot1847, Lönnrot1857

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 13.8.2022: Kielitiede:sanaluokka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:sanaluokka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →