Kielitiede:sanaluokka

    Tieteen termipankista

    sanaluokka

    sanaluokka
    Määritelmä kielioppikategoria, jonka jäsenet käyttäytyvät taivutukseltaan ja/tai syntaktisesti yhtäläisellä tavalla
    Selite Sanaluokat voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: (1) nomineihin, joilla voi olla sija- ja lukutaivutusta, (2) verbeihin, joilla voi olla persoona-, tempus- ja modustaivutusta sekä (3) taipumattomiin sanoihin. Syntaktisen käyttäytymisen perusteella nominit jakautuvat substantiiveihin (auto, vastaus), adjektiiveihin (punainen, verrannollinen), pronomineihin (me, joka) ja numeraaleihin (sata) ja taipumattomat tai vajaasti taipuvat sanat adpositioihin (takana), adverbeihin nyt) ja partikkeleihin (jos, oho).
    Lisätiedot
    Termi on peräisin Elias Lönnrotilta (1847; 1857).
    VISK2008 Sanaluokka on sanaryhmä, jonka jäsenet käyttäytyvät taivutukseltaan ja syntaktisesti yhtäläisellä tavalla. Yhtäläisen käyttäytymisen taustalla on myös merkityksen samantyyppisyys. Taivutuksen perusteella sanat voidaan luokittaa kolmeen pääryhmään: (1) nomineihin, joilla on sija- ja lukutaivutus, (2) verbeihin, joilla on persoona-, tempus- ja modustaivutus sekä (3) sanoihin, joilla on korkeintaan osittaista taivutusta. Syntaktisen käyttäytymisen perusteella nominit jakautuvat substantiiveihin, adjektiiveihin, pronomineihin ja numeraaleihin ja taipumattomat tai vajaasti taipuvat sanat adpositioihin, adverbeihin ja partikkeleihin. (» § 438.) Verbien infiniittiset muodot ovat sanaluokaltaan epäselvempiä: ne ovat lausekkeen muodostuksen kannalta verbimäisiä, mutta niillä ei ole finiittiverbien persoona-, tempus- eikä modustaivutusta vaan nominien piirteitä.

    Erikieliset vastineet

    laavesko klassosSuomen romanikieli (kaalengo tšimb)
    part of speechenglanti (English)
    säniluokkainarinsaame (anarâškielâ)
    sääʹnnklasskoltansaame (nuõrttsääʹmǩiõll)
    pars orationislatina (Latina)
    ordklassenorja (norsk)
    sátneluohkkápohjoissaame (davvisámegiella)
    ordklassruotsi (svenska)
    Wortklassesaksa (Deutsch)
    sõnaliikviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    KFT1993, VISK2008, Lönnrot1847, Lönnrot1857

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Kielitiede:sanaluokka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:sanaluokka.)