Kielitiede:preteriti

  From Tieteen termipankki

  preteriti | imperfekti

  preteriti
  imperfekti
  Definition menneen ajan narratiivinen eli kertova tempus, joka ilmaisee yleensä tilanteen päättyneen ennen puhehetkeä
  Explanation
  Termi preteriti vastaa merkitykseltään enemmän tässä esitettyä määritelmää kuin imperfekti, mutta jälkimmäinen on ollut suomenkielisessä kielioppikirjallisuudessa vakiintuneempi. Narratiivisen tempuksen nimityksenä imperfekti on sikäli harhaanjohtava, että se viittaa lähtökielessään latinassa päättymättömään aspektiin. Vrt. VISK2008 § 1530: "Imperfekti viittaa nimenomaan tiettyyn ajankohtaan menneisyydessä ja on tässä mielessä definiittinen. Se implikoi tilanteen päättyneen puhehetkeen mennessä".
  Additional Information
  Latinassa käytettiin termejä preateritum imperfectum, praeteritum perfectum ja praeteritum plusquamperfectum, joissa alkuosa ilmaisi että kyseessä oli menneen ajan tempus ja määriteosa tarkemmin, millainen menneen ajan tempus. Vanhoissa suomen kieliopeissa (Petraeus 1649, Martinius 1689, Vhael 1733) käytettiin samantapaisia nimityksiä. Imperfekti-nimityksen otti ensimmäisenä käyttöön Strahlman kieliopissaan 1816. Elias Lönnrot ehdotti 1857 nimitystä entinen lähiaika. Uusimmat ehdotukset tilanteen ratkaisemiseksi ks. KokM 2012.

  VISK2008 Imperfekti (preteriti) on puhehetkeä edeltävää, ts. mennyttä aikaa tarkoittava tempusmuoto, jota käytetään tyypillisesti kerronnassa. Imperfektin tunnus on -i- tai -si-: Tulin eilen, Me käytiin Lapissa, Vastasitte oikein, Tiesikö hän minne meni?

  Equivalents

  imperfektosSuomen romanikieli
  preteritosSuomen romanikieli
  preteriteenglanti
  simple pastenglanti
  preteritumnorja
  preterihttapohjoissaame
  preteritumruotsi
  Imperfektsaksa
  Präteritumsaksa
  lihtminevikviro

  Related Concepts

  Sources

  KFT1993, KokM2012, VISK2008, KarlssonF2004, JK2009, Lönnrot1857, StrahlmannJ1816, ELL

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 23.9.2023: Kielitiede:preteriti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:preteriti.)