Kielitiede:perfekti

From Tieteen termipankki

perfekti

perfekti
Definition tempus, jossa tarkastellaan menneen ajan tapahtumia puhehetkestä käsin
Explanation
Monien muiden kielten tapaan suomen kielen perfekti on liittotempus: menneen ajan tapahtumia ilmaistaan olla-verbin preesensin ja NUT-partisiipin (tehnyt, tehneet) muodostamalla rakenteella: olen käynyt tässä paikassa monta kertaa. Tapahtuman sijoittumista menneisyyteen osoittaa siis NUT-partisiippi, kun taas olla-verbin preesensmuoto kertoo sen olevan puhehetkellä jossain suhteessa merkityksellinen. Perfekti ilmaisee monissa muissakin kielissä menneen ajan tapahtuman puhehetkistä relevanssia. Esimerkiksi keskustelussa puhuja voi käyttää sitä osoittamaan meneillään olevan keskustelun relevantteja kohtia puhetoiminnassa.
Additional Information
Suomen kielessä perfekti on sikäli hieman harhaanjohtava aikamuodon nimitys, että se sekoittuu helposti päättynyttä tapahtumaa osoittavaan aspektitermiin perfektiivinen. Perfektitempusta käytetään nimittäin usein nimenomaan päättymättömistä menneen ajan tapahtumista Vanhimmissa suomen kieliopeissa aikamuodon nimityksenä oli praeteritum perfectum. (Vrt. imperfektin kuvaukseen lähikäsitteessä preteriti.)
VISK2008 Koska liittotempuksen apuverbi on menemätöntä aikaa ilmaisevassa preesensissä, mennytkin tilanne esitetään merkityksellisenä viittaushetken ja puhehetken kannalta. Perfekti-ilmaus tulkitaan verbin aspektuaalisesta tyypistä ja kontekstista riippuen joko tulosta tai jälkivaikutusta tähdentäväksi (Olen syönyt jo tarpeeksi, en jaksa enempää; Kuka on kirjoittanut Työmiehen vaimon?) tai jatkuvuuden perfektiksi (Olen asunut täällä jo kuusi vuotta). (» § 1534–.)

Equivalents

perfektosSuomen romanikieli
present perfectenglanti
perfeaktapohjoissaame
perfektruotsi
Perfektsaksa
täisminevikviro

Related Concepts

Sources

ComrieB1985, SeppänenE1997b, KarlssonF2004, JK2009, KokM2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.8.2022: Kielitiede:perfekti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:perfekti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →