Kielitiede:pragmatiikka

    From Tieteen termipankki

    pragmatiikka

    pragmatiikka
    Definition ilmausten merkityksen tutkimus ja tulkinta, joka perustuu puheen funktioihin, tilannekontekstiin ja puhujan suorittamaan päättelyyn
    Explanation Lingvistisen pragmatiikan juuret ovat mm. amerikkalaisessa semiotiikassa ja antropologisessa lingvistiikassa, anglosaksisessa arkikielen filosofiassa ja puheaktiteoriassa ja ranskalaisessa enonsiaation teoriassa. Monet pragmatiikan keskeiset tutkimuskohteet (kuten kielenulkoiset viittaussuhteet, indeksisyys tai deiksis) kuuluvat myös semantiikan ydinalueille ja pragmaattiset funktiot (puhefunktiot) ovat puolestaan läheisessä yhteydessä syntaktisten funktioiden, esimerkiksi lausetyyppien kanssa.
    Additional Information
    VISK2008 Pragmatiikka koskee merkityksen tilannekohtaista tulkintaa ja tämän tutkimusta, laajemmin yleensä kielen käytön tutkimusta. Merkityksen tutkimuksessa pragmatiikan ja semantiikan suhde on jatkuvasti keskustelunalainen.
    Larjavaara2007: On yhä tavallisempaa, että semantiikalla tarkoitetaan nimenomaan koodimerkitysten ja pragmatiikalla käytön merkitysten tutkimista --.
    KFT1993: Kielitieteessä pragmatiikkaan luetaan puheaktien ja ilmausten kontekstista riippuvien merkityspiirteiden tutkimus. Huomioon otettavia seikkoja tässä suhteessa ovat puhujan intentiot ja uskomukset, kuulijan tieto maailmasta, se mitä puhuja implikoi jotakin sanoessaan.

    Equivalents

    pragmatiikaSuomen romanikieli
    pragmaticsenglanti
    pragmáticaespanja
    pragmatiikinarinsaame
    pragmàticakatalaani
    pragmatikkkoltansaame
    pragmatikknorja
    pragmatihkkapohjoissaame
    pragmatiqueranska
    pragmatikruotsi
    Pragmatiksaksa

    Related Concepts

    Sources

    KFT1993, VISK2008, LarjavaaraMa2007, ELL, Pressman1994

    References

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 22.9.2023: Kielitiede:pragmatiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:pragmatiikka.)