Kielitiede:akkusatiivi

From Tieteen termipankki

akkusatiivi

akkusatiivi
Definition sijamuoto, jolla merkitään transitiivilauseen objektia
Explanation
Akkusatiivisija erottaa monissa kielissä objektin (0) transitiivilauseen subjektista (A). Esimerkiksi venäjässä Miška (NOM) čitaet knigu (AKK) 'Miška lukee kirjaa' tai englannissa She (NOM) saw her (AKK).
Suomessa akkusatiivi-termillä on perinteisesti viitattu sekä suomen kielen n- että t-loppuisiin totaaliobjektin sijoihin, mutta viime aikoina sillä on siirrytty tarkoittamaan ainoastaan totaaliobjekteina käytettyjen persoonapronominien ja kuka-pronominin t-loppuista sijamuotoa (ks. Språkvetenskap:ackusativ).
Additional Information
Termi juontaa kreikasta, jossa se merkitsi tekemisen kohdetta mutta käännettiin latinassa "syytetyn sijaksi" (lat. accusare 'syyttää').
VISK2008 Akkusatiivi on nimitys t-päätteiselle sijamuodolle, jota käytetään persoonapronominin ja kuka-pronominin ollessa totaaliobjektina: minut, sinut, hänet, meidät, teidät, heidät ja kenet (» § 81, 1233). Perinteisesti akkusatiivi on totaaliobjektin sijojen yhteisnimitys: Näin rusakon ~ hänet ~ iltauutiset.

Equivalents

akkusatiivosSuomen romanikieli
accusativeenglanti
akkusatiivkoltansaame
casus accusativoslatina
akkusativnorja
akkusatiivapohjoissaame
ackusativruotsi
Akkusativsaksa

Related Concepts

Sources

KarlssonF2004, HäkkinenK2007, JK2009, Dixon2010a, Dixon2010b

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 13.8.2022: Kielitiede:akkusatiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:akkusatiivi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →