Kielitiede:partitiivi

From Tieteen termipankki

partitiivi

partitiivi
Definition kieliopillinen sija, jolla ilmaistaan etenkin määrällistä tai tilanteeseen liittyvää rajaamattomuutta
Explanation

Partitiivin pääte suomen kielessä on -a, , -ta tai -tä.

Partitiivi toimii lauseissa mm. objektin (puraisin omena+a), subjektin (sataa vet+tä) ja predikatiivin (vesi on kylmä+ä) sijana. Se on vanha erosija, jolla oli lokaalis-ablatiivinen merkitys (luo+ta, kauka+a, koto+a).

Objektin sijana partitiivi ilmaisee teon rajaamattomaksi eli imperfektiiviseksi (esim. Metsästäjä ampui hirveä, Hirvi söi omenaa).
Additional Information
VISK2008 Partitiivi on kieliopillinen sija, jonka pääte on -a ~ -ä (taloa, lapsia), -ta ~ -tä (maata, perunoita), mahdollisen tulkinnan mukaan myös -tta ~ -ttä (perhettä). Partitiivilla ilmaistaan etenkin rajaamattomuutta, joka koskee tarkoitettua määrää (Söin suklaata, Paikalla oli väkeä) tai koko tilannetta (Luin kirjaa). Partitiivia käytetään objektissa, subjektissa (e-subjektissa), predikatiivissa, osmassa sekä numeraalien ja muiden määränilmausten yhteydessä, esim. litra ~ paljon maitoa. Lisäksi sillä on monenlaista kiteytynyttä käyttöä. (» § 87–, 1234.)

Equivalents

partitiveenglanti
partitivinarinsaame
partitiivkoltansaame
partitiivapohjoissaame
partitivruotsi

Related Concepts

Sources

LaaksonenK&LiekoA2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.8.2022: Kielitiede:partitiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:partitiivi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →