Kielitiede:adverbiaali

From Tieteen termipankki

Advl | adverbiaali

Advl
adverbiaali
Definition verbin tai lauseen täydennys tai määrite, joka ilmaisee esimerkiksi aikaa, paikkaa, tilaa, tapaa, välinettä, keinoa, syytä tai ehtoa
Explanation Adverbiaalina on paikallissijainen substantiivilauseke, prepositiolauseke tai lause: Ensi kerralla saatte uuden tehtävän, You can see better with the binoculars, Jag är sorgsen eftersom de lämnade mig.
Additional Information
VISK2008 Adverbiaali on yleisnimitys sellaisten lausekkeiden lauseenjäsentehtävälle, jotka ovat muussa muodossa kuin kieliopillisessa sijassa, esim. Matkustan pohjoiseen, Illalla lueskelin kotona, Tämä tapahtui ennen syntymääni, Hän hiihtää nopeasti. Myös lause esiintyy adverbiaalina: Jään kotiin, jos sataa. Käytännössä adverbiaalilla tarkoitetaan muita lauseenjäseniä kuin subjektia, objektia tai predikatiivia; tosin kieliopillisissa sijoissa esiintyvä osma sisältää sekä adverbiaalin että objektin piirteitä, esim. Juoksin tunnin. Edellä kuvatun lainen adverbiaali on verbin määrite tai täydennys (adverbiaalitäydennys) tai koko lauseen määrite. Lisäksi adverbiaaliksi sanotaan vastaavan muotoisia substantiivin, adjektiivin ja adverbin määritteitä tai täydennyksiä, esim. tupakointi parvekkeella, perso makealle, kallellaan itään päin. Adverbiaalit ilmaisevat esim. ajankohtaa, kestoa, toistuvuutta, paikkaa, tilaa, tapaa, välinettä, keinoa, syytä tai ehtoa. Löyhimmin lauseeseen liittyvät kommenttiadverbiaalit ja konnektiivit sijoittavat lauseen teksti- ja tilanneyhteyteen ja ilmentävät puhujan käsityksiä esitetystä asiaintilasta, esim. Onneksi työ ehkä valmistuu. (» § 959–.)

Equivalents

adverbiaalosSuomen romanikieli
adverbialenglanti
adjunctenglanti
complément circonstancielranska
circonstantranska
Adverbialsaksa
adverbiaalviro

Related Concepts

Sources

KFT1993, KAS2003, VISK2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.8.2022: Kielitiede:adverbiaali. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:adverbiaali.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →