Kielitiede:objekti

Tieteen termipankista

objekti

objekti
Määritelmä

transitiivisen verbin kakkosargumentti;

verbin täydennyksenä toimiva nominaalinen lauseenjäsen, joka ilmaisee toiminnan kohteen
Selite

Objekti voi olla taipumaton, esim. englanti The dog ate a cookie 'Koira söi keksin' tai se voi taipua sijamuodossa, esim. unkari Kávét iszom. 'Juon kahvia.'

Suomen kielessä objektin sijoja ovat genetiivi, nominatiivi, akkusatiivi sekä partitiivi. Lauseessa Kirjoitin pitkän kirjeen lauseke pitkän kirjeen on lauseen objekti.
Lisätiedot

VISK2008 Objekti on nominaalisen lauseenjäsentehtävän nimitys. Sillä tarkoitetaan verbin täydennystä, jonka sijoina vaihtelevat genetiivi, nominatiivi ja akkusatiivi (totaaliobjekti) sekä partitiivi (partitiiviobjekti). Sijanvaihteluun vaikuttavat eri tekijät: lauseen myönteisyys ja kielteisyys (Kirjoitin kirjeen, En kirjoittanut kirjettä), lauseen aspekti (Kirjoitin kirjeen, Kirjoitin kirjettä), tarkoitteiden määrä (Kirjoitin kirjeen, Kirjoitin kirjeet), se, puhutaanko joukosta tai aineesta kokonaisuutena (Kirjoitin kirjeet, Kirjoitin kirjeitä), sekä se, onko lauseessa perussubjekti vai ei (Kirjoitin kirjeen, Kirjoita kirje). Objektina voi olla myös lause (Kuulin, että hän tulee) tai infiniittirakenne (Haluan lähteä, Kuulin hänen tulevan). Objektilla ei ole selvää yhtenäistä merkitystehtävää, mutta prototyyppisessä tapauksessa se ilmaisee toiminnan kohteen; tällöin subjektitarkoite esim. aiheuttaa muutoksen objektitarkoitteen tilassa tai sijainnissa: He korjasivat talon. (» § 925–.)

Erikieliset vastineet

objektosSuomen romanikieli (kaalengo tšimb)
objectenglanti (English)
objektinarinsaame (anarâškielâ)
objeʹkttkoltansaame (nuõrttsääʹmǩiõll)
objektnorja (norsk)
objeaktapohjoissaame (davvisámegiella)
objektruotsi (svenska)

Lähikäsitteet


Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kielitiede:objekti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:objekti.)