Kielitiede:infinitiivi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

infinitiivi

infinitiivi
Definition verbin infiniittimuoto, jolla on sekä verbin että substantiivin ominaisuuksia
Explanation Verbimäistä on verbikanta ja verbin täydennykset, substantiivimaista osittainen sijataivutus sekä se, että infinitiivilauseke esiintyy mm. subjektina, objektina tai adverbiaalina. Monikkomuotoja infinitiiveillä ei ole.
Additional Information

VISK2008 Infinitiivi on verbin infiniittimuoto, jolla on sekä verbin että substantiivin ominaisuuksia. Verbimäistä on verbikanta ja verbin täydennykset, substantiivimaista osittainen sijataivutus sekä se, että infinitiivilauseke esiintyy mm. subjektina, objektina tai adverbiaalina. Infinitiivejä ovat A-infinitiivi, jolla on perusmuoto (laulaa, meluta) ja possessiivisuffiksillinen translatiivi (laulaakseen), E-infinitiivi, jolla on aktiivin ja passiivin inessiivi (laulaessa, laulettaessa) ja aktiivin instruktiivi (laulaen) sekä MA-infinitiivi, jolla on viisi produktiivista sijamuotoa, inessiivi, elatiivi, illatiivi, adessiivi ja abessiivi (laulamassa, laulamasta, laulamaan, laulamalla, laulamatta) sekä kiteymissä instruktiivi (piti sanoman). Monikkomuotoja infinitiiveillä ei ole. (» § 492–.)

Equivalents

infinitiivosSuomen romanikieli
infinitiveenglanti
infinitivnorja
infinitiivapohjoissaame
infinitivruotsi

Related Concepts

Sources

VISK2008, KarlssonF2004, HäkkinenK2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.6.2021: Kielitiede:infinitiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:infinitiivi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →