Kielitiede:infinitiivi

  Tieteen termipankista

  infinitiivi

  infinitiivi
  Määritelmä verbin infiniittimuoto, jolla on sekä verbin että substantiivin ominaisuuksia
  Selite Verbimäistä on verbikanta ja verbin täydennykset, substantiivimaista osittainen sijataivutus sekä se, että infinitiivilauseke esiintyy mm. subjektina, objektina tai adverbiaalina. Monikkomuotoja infinitiiveillä ei ole.
  Lisätiedot

  VISK2008 Infinitiivi on verbin infiniittimuoto, jolla on sekä verbin että substantiivin ominaisuuksia. Verbimäistä on verbikanta ja verbin täydennykset, substantiivimaista osittainen sijataivutus sekä se, että infinitiivilauseke esiintyy mm. subjektina, objektina tai adverbiaalina. Infinitiivejä ovat A-infinitiivi, jolla on perusmuoto (laulaa, meluta) ja possessiivisuffiksillinen translatiivi (laulaakseen), E-infinitiivi, jolla on aktiivin ja passiivin inessiivi (laulaessa, laulettaessa) ja aktiivin instruktiivi (laulaen) sekä MA-infinitiivi, jolla on viisi produktiivista sijamuotoa, inessiivi, elatiivi, illatiivi, adessiivi ja abessiivi (laulamassa, laulamasta, laulamaan, laulamalla, laulamatta) sekä kiteymissä instruktiivi (piti sanoman). Monikkomuotoja infinitiiveillä ei ole. (» § 492–.)

  Erikieliset vastineet

  infinitiivosSuomen romanikieli (kaalengo tšimb)
  infinitiveenglanti (English)
  infinitivnorja (norsk)
  infinitiivapohjoissaame (davvisámegiella)
  infinitivruotsi (svenska)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  VISK2008, KarlssonF2004, HäkkinenK2007

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 27.5.2024: Kielitiede:infinitiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:infinitiivi.)