Kielitiede:MA-infinitiivi

  Tieteen termipankista

  MA-infinitiivi | III infinitiivi

  MA-infinitiivi
  III infinitiivi
  Määritelmä suomen kielen infinitiivi, jonka tunnus on -ma tai -mä
  Selite MA-infinitiivi esiintyy lauseessa adverbiaalina ja verbikonstruktion osana. Sen sijamuotoja ovat inessiivi, elatiivi, illatiivi, adessiivi, abessiivi ja instruktiivi, esim. syömässä, syömästä, syömään, syömällä, syömättä. Instruktiivi esiintyy vain kiteymissä, esim. Mitä minun pitikään sanomani. Perinteinen nimitys fennistiikassa on III infinitiivi. Vrt. MA-partisiippi eli agenttipartisiippi.
  Lisätiedot
  VISK2008 MA-infinitiivi on nimitys infiniittiselle verbinmuodolle, jonka tunnus on ma ~ mä ja jolla on viisi produktiivista sijamuotoa: inessiivi, elatiivi, illatiivi, adessiivi ja abessiivi, esim. syömässä, syömästä, syömään, syömällä, syömättä. Kuudes muoto instruktiivi esiintyy vain kiteymissä, esim. Mitä minun pitikään sanomani. MA-infinitiivilauseke esiintyy lauseessa adverbiaalina (esim. Tulin juuri syömästä) ja verbikonstruktion osana (Se tulee olemaan helppoa). (» § 494.)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 27.5.2024: Kielitiede:MA-infinitiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:MA-infinitiivi.)