Kielitiede:E-infinitiivi

    Tieteen termipankista

    E-infinitiivi | TE-infinitiivi | II infinitiivi

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    E-infinitiivi
    TE-infinitiivi
    II infinitiivi
    Määritelmä suomen kielen infiniittinen verbinmuoto, jonka tunnuksena on verbin tyypistä riippuen e tai de, le, ne tai re. Sen sijat ovat inessiivi ja instruktiivi.
    Selite

    Suomen kielen E-infinitiivi on verbinmuoto, jonka perinteinen nimitys fennistiikassa on II infinitiivi.

    E-infinitiivin inessiivin voi muodostaa sekä aktiivi- että passiivivartalosta, esim. laulaessa, laulettaessa; syödessäni, syötäessä; opiskellessamme, opiskeltaessa; noustessaan, noustaessa. Instruktiivilla on vain aktiivimuodot: laulaen, syöden, opiskellen, nousten.
    Lisätiedot Inessiivimuotoinen E-infinitiivilauseke esiintyy ajankohdan adverbiaalina toimivassa temporaalirakenteessa, esim. Luen aina syödessäni, instruktiivimuotoinen taas tavan adverbiaalina, esim. Hän hölkkäsi radiota kuunnellen.
    VISK2008 E-infinitiivi on nimitys infiniittiselle verbinmuodolle, jonka tunnuksena on verbin tyypistä riippuen e tai konsonantti ja e, ts. de, le, ne tai re. Sen sijat ovat inessiivi ja instruktiivi. E-infinitiivin inessiivin voi muodostaa sekä aktiivi- että passiivivartalosta, esim. laulaessa, laulettaessa; syödessäni, syötäessä; opiskellessamme, opiskeltaessa; noustessaan, noustaessa. Instruktiivilla on vain aktiivimuodot: laulaen, syöden, opiskellen, nousten. Inessiivimuotoinen E-infinitiivilauseke esiintyy ajankohdan adverbiaalina toimivassa temporaalirakenteessa, esim. Luen aina syödessäni, instruktiivimuotoinen taas tavan adverbiaalina, esim. Hän hölkkäsi radiota kuunnellen. (» § 495.) Perinteinen nimitys fennistiikassa on II infinitiivi. Kirjallisuudessa on käytössä myös nimitys TE-infinitiivi.

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.3.2024: Kielitiede:E-infinitiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:E-infinitiivi.)