Kielitiede:egressiivi

    Tieteen termipankista

    Egressiivi

    Egressiivi (luo nimityssivu)
    Määritelmä Sijamuoto, jolla ilmaistaan tekemisen tai toiminnan alkamispistettä; mistä käsin tai mistä alkaen liike suuntautuu
    Selite

    Egressiivi on paikallissija, joka ilmaisee ensisijaisesti toiminnan alkupistettä tai -rajaa. Merkityksensä takia egressiivi voidaan laskea erosijaksi (vrt. olosija, tulosija, väyläsija). Sijasysteemissä egressiivi on merkitysoppositiossa toisen, ylisemmän erosijan kanssa, jolloin egressiivi ilmaisee tarkempaa ja toinen erosija epämääräisempää alkupistettä. Egressiivi on hyvin harvinainen sija maailman kielissä. Mahdollisesti ainoa kieliryhmä, jossa egressiivi esiintyy nimenomaan sijana, on uralilaisten kielten permiläisten kielten ryhmä. Esimerkkejä ovat komi lokta vöŕ-śań ’tulen metsästä päin’, udmurtti Iževky-śen pojezden mynimy 'Iževskistä menimme junalla'. Permiläisissä kielissä egressiivin tulosijaisena vastinparina toimii terminatiivi.

    Termiä egressiivi on todennäköisesti käyttänyt ensimmäisenä Friedrich Heller. Ensimmäinen käyttö alkupistettä kuvaavan sijan nimityksenä on Ferdinand Johann Wiedemannilla.

    Käytetyt lähteet

    BartensR2000, HellerF1822, WiedemannF1884

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Kielitiede:egressiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:egressiivi.)