Kasvitiede:siemenvalkuainen

From Tieteen termipankki

siemenvalkuainen | sisävalkuainen | endospermi

siemenvalkuainen
sisävalkuainen
endospermi
Definition siemenen sisällä oleva alkion ravinnokseen käyttämä solukko alkionkehityksen ja itämisen aikana
Explanation

Koppisiemenisten siemenvalkuainen muodostuu, kun alkiorakon diploidinen keskustuma yhtyy yhden koirassukusolun kanssa, jolloin syntyvä solukko on triploidista. Muodostumistapoja on kuvattu kolme variaatiota. Endospermin yleisin aine on tärkkelys, mutta siinä voi olla myös hemiselluloosaa, valkuaisaineita, rasvoja tai öljyjä. Monien hernekasvien (Fabaceae) siementen varastoravintoaineita ovat valkuaisaineet, kun taas öljykasveilla ne ovat rasvoja. Tärkkelyspitoisissa viljojen siemenissä on erityinen valkuaisaineita varastoiva solukko, aleuronikerros, siemenvalkuaisen uloimpana solukkona.

Siemenvalkuaisen määrä kypsissä siemenissä vaihtelee paljon. Siemenet luokitellaankin siemenvalkuaispitoisiin ja siemenvalkuaisettomiin. Yleisesti ottaen suurta endospermin määrää pidetään alkeellisena piirteenä. Kämmekkäkasvien (Orchidaceae) pölynkeveissä siemenissä ei siemenvalkuainen ole kehittynyt lainkaan. Monien hernekasvien (Fabaceae) kypsissä siemenissä ei myöskään ole enää siemenvalkuaista, koska vararavintoaineet ovat kerääntyneet sirkkalehtiin. Ulkovalkuaisen esiintyminen edellä määritellyn varsinaisen siemenvalkuaisen l. sisävalkuaisen rinnalla tai sen asemesta on kehittynyt piirre.

Paljassiemenisillä on primaarista siemenvalkuaista.
Additional Information kreik. endon = sisällä, sperma = siemen

Equivalents

endospermenglanti
fræhvítifääri
fræhvítaislanti
endospermnorja
frøkvitenorja
frövitaruotsi
endospermruotsi
frøhvidetanska

Related Concepts

Sources

Kalela1971, PyykköM1980, BS2001, FN2004, SLT2006, TeräväE&KanervoE2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.10.2022: Kasvitiede:siemenvalkuainen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:siemenvalkuainen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →