Kasvitiede:alkionkehitys

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

alkionkehitys | embryogeneesi

alkionkehitys
embryogeneesi
Definition tsygootin kehittyminen alkioksi
Explanation

Kasvien alkionkehityksessä hedelmöittyneestä munasolusta muodostuu solunjakojen tuloksena valmis alkio, jonka osat ovat alkeisjuuri, -varsi ja -silmu sekä yksi tai kaksi alkeislehteä. Eri kasviryhmissä alkionkehitys tapahtuu eritavoin. Kaksisirkkaisilla tällaisia alkionkehityksen päätyyppejä on viisi. Yksisirkkaisilla on useita tyyppejä, jotka pitkälti vastaavat kaksisirkkaisten tyyppejä.

Tsygootin ensimmäinen solunjakautumien tapahtuu yleensä poikittain (joillakin kasveilla pitkittäin tai jopa vinottain), jolloin rakenteeseen syntyy napaisuus; kärkisolu on alkiorakon ja tyvisolu siitereiän puolella. Alkionkehityksen päätyyppijako perustuu tsygootin ensimmäiseen solunjakotapaan, kärki- ja tyvisolun osuuteen alkion kehityksessä sekä varhaisalkion myöhempiin jakautumismalleihin. Alkio kehittyy aina kärkisolusta, mutta tyvisolun osuus vaihtelee paljon. Tyvisolusta syntyykin usein alkioripustin, mutta ääritapauksessa sekin voi syntyä kärkisolusta. Alkeisjuuri erilaistuu alkeisripustimen puoleiseen osaan alkiota, ja alkioripustimen lopulta surkastuessa se pääsee tunkeutumaan siitereiän kautta siemenkuoren läpi maahan.

Alkion koko siemenen sisällä vaihtelee paljon. Kämmekkäkasvien (Orchidaceae) alkiot ovat heikosti kehittyneitä ja pikkuruisia, kun taas herneen (Pisum sativum) alkio täyttää kypsyessään koko siemenen. Ravintonsa alkio saa siemenvalkuaisesta tai joissakin kasveissa ulkovalkuaisesta.
Additional Information kreik. embryon = sikiö, genesis = aleneminen, polveutuminen, lähtö, gennaein = tuottaa

Equivalents

embryogenesisenglanti
embryonic developmentenglanti

Related Concepts

Sources

PyykköM1980, BS2001, TeräväE&KanervoE2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.10.2021: Kasvitiede:alkionkehitys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:alkionkehitys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →