Historia:orléanismi
orléanismi
orléanismi |
Määritelmä
Ranskan historiassa aatesuuntaus, jossa kuningasvallan kannattajat haluavat maan hallitsijaksi Orléansin herttuan tai hänen jälkeläisensä
Selite
Ranskan suuressa vallankumouksessa ja sen jälkeen kuningashuoneen eri haarat ottivat toisistaan poikkeavia kantoja yhteiskunnan poliittisiin muutoksiin. Kuningashuoneen nuorempaa haaraa edustanut Orléansin herttua Philippe Égalité (1747–1793) kannatti perustuslaillista monarkiaa ja jopa äänesti kansalliskokouksessa Ludvig XVI:n kuoleman puolesta. Vuosina 1814 ja 1815, kun Bourbonit palasivat Napoleon I:n tappioiden ja ensimmäisen keisarikunnan sortumisen seurauksena Ranskan restauraatiossa valtaan, hallitsijoiksi nousivat Ludvig XVI:n nuoremmat veljet Ludvig XVIII (1814/1815–1824) ja Kaarle X (1824–1830). Kaarle X:n taantumukselliset näkemykset yhdistettyinä yhteiskunnan laajempiin muutoksiin johtivat kuitenkin vuoden 1830 heinäkuun vallankumoukseen, jossa Orléansin herttua Ludvig Filip (1830–1848) nousi ranskalaisten kuninkaaksi. Toisin kuin legitimistit, hänkin oli perustuslaillisen monarkian kannattaja ja hallitsi parlamentin tuella. Hänkin menetti lopulta valtansa Euroopan hulluna vuotena 1848 helmikuun vallankumouksessa, jossa julistettiin Ranskan toinen tasavalta. Sen ja toisen keisarikunnan aikana perustuslaillisen monarkian ja Ludvig Filipin jälkeläisten kannattajat eli orléanistit olivat merkittävä poliittis-taloudellinen ryhmittymä, jolla oli kuningasmielisiksi melko liberaalit näkemykset. Orléansin sukuhaaran kanssa kruunusta kilpailleen Kaarle X:n pojanpojan Chambordin kreivin kuoltua vuonna 1883 orléanismista tuli varteenotettavin monarkismin muoto Ranskassa, mutta 1900-luvun lopulta lähtien äärioikeiston nousu on antanut maassa uutta voimaa myös poliittiselle legitimismille.
Erikieliset vastineet
Orléanism | englanti (English) | |
orléanisme | ranska (français) | |
orléanism | ruotsi (svenska) |
Lähikäsitteet
- Euroopan hullu vuosi 1848 (vieruskäsite)
- kansalliskokous (vieruskäsite)
- kolmas tasavalta (vieruskäsite)
- legitimismi (vieruskäsite)
- liberalismi (yläkäsite)
- monarkia (vieruskäsite)
- monarkismi (yläkäsite)
- perustuslaillinen monarkia (vieruskäsite)
- Ranskan heinäkuun vallankumous 1830 (vieruskäsite)
- Ranskan helmikuun vallankumous 1848 (vieruskäsite)
- Ranskan restauraatio (vieruskäsite)
- restauraatio (vieruskäsite)
- toinen keisarikunta (vieruskäsite)
- toinen tasavalta (vieruskäsite)
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.12.2024: Historia:orléanismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:orléanismi.)