Historia:orléanismi

  Tieteen termipankista

  orléanismi

  orléanismi
  Määritelmä Ranskan historiassa aatesuuntaus, jossa kuningasvallan kannattajat haluavat maan hallitsijaksi Orléansin herttuan tai hänen jälkeläisensä
  Selite Ranskan suuressa vallankumouksessa ja sen jälkeen kuningashuoneen eri haarat ottivat toisistaan poikkeavia kantoja yhteiskunnan poliittisiin muutoksiin. Kuningashuoneen nuorempaa haaraa edustanut Orléansin herttua Philippe Égalité (1747–1793) kannatti perustuslaillista monarkiaa ja jopa äänesti kansalliskokouksessa Ludvig XVI:n kuoleman puolesta. Vuosina 1814 ja 1815, kun Bourbonit palasivat Napoleon I:n tappioiden ja ensimmäisen keisarikunnan sortumisen seurauksena Ranskan restauraatiossa valtaan, hallitsijoiksi nousivat Ludvig XVI:n nuoremmat veljet Ludvig XVIII (1814/1815–1824) ja Kaarle X (1824–1830). Kaarle X:n taantumukselliset näkemykset yhdistettyinä yhteiskunnan laajempiin muutoksiin johtivat kuitenkin vuoden 1830 heinäkuun vallankumoukseen, jossa Orléansin herttua Ludvig Filip (1830–1848) nousi ranskalaisten kuninkaaksi. Toisin kuin legitimistit, hänkin oli perustuslaillisen monarkian kannattaja ja hallitsi parlamentin tuella. Hänkin menetti lopulta valtansa Euroopan hulluna vuotena 1848 helmikuun vallankumouksessa, jossa julistettiin Ranskan toinen tasavalta. Sen ja toisen keisarikunnan aikana perustuslaillisen monarkian ja Ludvig Filipin jälkeläisten kannattajat eli orléanistit olivat merkittävä poliittis-taloudellinen ryhmittymä, jolla oli kuningasmielisiksi melko liberaalit näkemykset. Orléansin sukuhaaran kanssa kruunusta kilpailleen Kaarle X:n pojanpojan Chambordin kreivin kuoltua vuonna 1883 orléanismista tuli varteenotettavin monarkismin muoto Ranskassa, mutta 1900-luvun lopulta lähtien äärioikeiston nousu on antanut maassa uutta voimaa myös poliittiselle legitimismille.

  Erikieliset vastineet

  Orléanismenglanti (English)
  orléanismeranska (français)
  orléanismruotsi (svenska)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 24.5.2024: Historia:orléanismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:orléanismi.)