Historia:toinen keisarikunta

    Tieteen termipankista

    toinen keisarikunta

    toinen keisarikunta
    Määritelmä Ranskan historiassa aika 2. joulukuuta 1852 – 2. syyskuuta 1870, jolloin maata hallitsi ranskalaisten keisari Napoleon III
    Selite

    Louis-Napoléon Bonaparte (1808–1873) oli Napoleon I:n veljenpoika. Napoleonin oman pojan, Reichstadtin herttuan kuoleman myötä 1832 Louis-Napoléon Bonapartesta tuli keisarikunnan paluusta haaveilevien bonapartistien toivo. Euroopan hulluna vuonna 1848 hän onnistui voittamaan toisen tasavallan ensimmäiset ja samalla viimeiset presidentinvaalit, ja vallankaappauksen, perustuslakimuutoksen ja suoran kansanäänestyksen jälkeen hän nousi 2. joulukuuta 1852, Austerlitzin taistelun ja Napoleon I:n kruunajaisten vuosipäivänä, ranskalaisten keisariksi hallitsijanimellä Napoleon III.

    Toisen keisarikunnan poliittiset mielikuvat rakentuivat voimakkaasti Napoleon I:n perinnön ja nostalgian varaan. Toinen keisarikunta oli autoritaarinen ja kolonialistinen. Sekä ulkopolitiikka että lainsäädäntö pysyivät tiukasti keisarin kontrollissa, ja kansanedustuslaitoksen rooli oli rajattu. Setänsä tapaan Napoleon III suosi suoria kansanäänestyksiä parlamentarismin sijaan, miltä pohjalta hänen käsitystään demokratiasta on luonnehdittu caesaristiseksi. Sensuurista huolimatta yhteiskunta pysyi kuitenkin suhteellisen vapaana, puoluekenttä kehittyi, ja erityisesti talouspolitiikka oli varsinkin 1860-luvulta lähtien liberaalia. Nykyisin toista keisarikuntaa pidetäänkin aikana, jolloin Ranska ja sen talouselämä modernisoituivat voimakkaasti: rautatieverkosto kehittyi, Pariisiin avattiin paroni Haussmannin johdolla uusia leveitä katuja ja huolehdittiin sanitaatiosta, taide- ja kulttuurielämä kehittyi ja Ranskaan tuotiin maailmannäyttelyitä.

    Ensimmäisen keisarikunnan tapaan myös toinen sortui varomattomaan ulkopolitiikkaan, kun Ranska lähti yksin sotaan Preussia vastaan kesällä 1870. Suurten vastoinkäymisten jälkeen ja preussilaisten saartamana Napoleon III myönsi tappionsa Sedanissa 2. syyskuussa 1870, mikä johti kaksi päivää myöhemmin kolmannen tasavallan julistamiseen Pariisissa.

    Erikieliset vastineet

    Second French Empireenglanti (English)
    Second Empireranska (français)
    andra kejsardömetruotsi (svenska)
    Zweites Kaiserreichsaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 6.11.2024: Historia:toinen keisarikunta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:toinen keisarikunta.)