Filosofia:sulkeistaminen

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

irtisanoutuminen | pidättäytyminen | sulkeistaminen | sulkeistus

irtisanoutuminen
pidättäytyminen
sulkeistaminen (ehdotettu)
sulkeistus
Definition fenomenologisessa reduktiossa tapahtuva tietoisuuden aktin ulkopuolisten tekijöiden eliminoiminen
Explanation Edmund Husserlin (1859-1938) fenomenologisen reduktion tavoitteena on saavuttaa välitön kokemus, puhdas tietoisuus. Sen edellytyksenä on kaikkien tietoisuuden aktien ulkopuolisten tekijöiden (luonnollinen asenne) poissulkeminen, sulkeistaminen. Tämä koskee kaikkia kulttuurillisia, esteettisiä, tieteellisiä, uskonnollisia jne. rakenteita, ajattelutottumuksia ja ennakkoluuloja. Sulkeistaminen ei tarkoita sitä, että ulkomaailman olemassaolo kielletään - se vain sulkeistetaan tilapäisesti, jotta tietoisuus voi fokusoitua henkisten toimintojen rakenteeseen. Kaikenkattava sulkeistaminen on fenomenologisen tutkimuksen aloituspiste, radikaalin ajattelun liike. Siinä kumotaan maailmaa koskeva yleisasetus eli kyseenalaistetaan maailman itsestäänselvä olemassaolo. Maailman olemassaoloa ei kuitenkaan kiistetä, sen itsestäänselvyys vaan kumotaan. Maailman kiistämisen sijaan Husserl puhuu maailman neutraloimisesta ja tarkastelemisesta tavalla, joka on välinpitämätön sen olemisen suhteen.
Fenomenologisen sulkeistamisen motivaatio on positiivinen: Husserlin mukaan poissulkemisen sijaan sen tehtävänä on avata fenomenologialle hedelmällinen tutkimuskenttä. Sulkeistamisen seurauksena maailma näyttäytyy kokijalle uudella tavalla. Varsinainen positiivinen kokemus tavoitetaan kuitenkin vasta fenomenologisessa reduktiossa, ei sulkeistamisessa.
Additional Information kr. epokhē

Equivalents

bracketingenglanti
épocheranska
Einklammerungsaksa

Related Concepts

Sources

SaarinenE2002, PulkkinenS2010, BackmanJ2010

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.9.2021: Filosofia:sulkeistaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:sulkeistaminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →