Filosofia:puhdas tietoisuus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

puhdas tietoisuus

puhdas tietoisuus
Definition Husserlin fenomenologiassa ymmärryksen olemukselliset rakenteet, jotka paljastuvat fenomenologisessa reduktiossa
Explanation Puhdas tietoisuus eli tietoisuuselämän ja kokemuksen virta siinä hahmossaan, jossa se alun perin huomaamatta eletään läpi, on fenomenologian ainoa tutkimuskohde Edmund Husserlin (1859-1938), suuntauksen perustajan mukaan. Hän ei kuitenkaan tarkoita, että tietoisuus puhdistettaisiin kaikesta maailmallisesta sisällöstä ja että fenomeneologinen tutkimus rajautuisi tietoisuuden sisällä. Kysymys on pikemminkin metodologisesta vaatimuksesta ottaa tietoisuuselämä puhtaasti sellaisena kuin se eletään läpi ja liittämättä siihen mitään perusteettomia ennakkokäsityksiä.
Husserlin mukaan on merkillepantavaa se, että tietoisuus ja tiedostamamme maailma sisältää rakenteellisia yhtenkuuluvuuksia. Tämä johtuu tietoisuuden perimmäistä intentionaalisuudesta. Tietoisuus on aina tietoisuutta jostakin. Tietoisuus ei suuntaudu valmiiseen maailmaan, vaan maailma konstituoituu tietoisuudessa. Tässä suhteessa Husserl on lähellä Kantia: arkinen kokemus on luonteeltaan transsendentaalista - maailma tulee annetuksia kokemuksessa.

Equivalents

reine Bewusstseinsaksa

Related Concepts

Sources

Juti2001, PulkkinenS2010

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.9.2021: Filosofia:puhdas tietoisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:puhdas tietoisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →