Oikeustiede:työntekijän korvausvastuu
työntekijän korvausvastuu
työntekijän korvausvastuu |
Pääsäännön mukaan työtekijä on vahingonkorvauslain (412/1974) nojalla velvollinen korvaamaan työssään virheellä tai laiminlyönnillä aiheuttaman vahingon siihen määrään, joka harkitaan kohtuulliseksi ottamalla huomioon vahingon suuruus, teon laatu, vahingonaiheuttajan asema, vahingonkärsijän tarve saada korvausta sekä muut olosuhteet. Yleensä lähtökohtana on, että vahingon tahallisesti tai tuottamuksesta toiselle aiheuttanut on velvollinen korvaamaan koko vahingon (vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §). Kohtuullisuus voidaan ottaa huomioon yleensäkin, mutta sen merkitys on yleisen säännön mukaan pienempi kuin työntekijän korvausvastuussa, jossa lähtökohtana on aina kohtuullinen korvaus.
Työntekijän on korvattava työnantajalle aiheuttamansa vahinko työsopimuslain (55/2001) 12 luvun 1 §:n 3 momentin mukaan vahingonkorvauslain 4 luvun 1 §:ssä säädettyjen perusteiden mukaisesti. Työntekijän vastuun pääsäännöstä poiketaan, kun vahinko on aiheutettu työnantajan sopimuskumppanille. Silloin kyseessä on sopimussuhteessa aiheutettu vahinko. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään aiheuttaa sopimuskumppanille.
Korvausvastuu on työntekijällä sekä silloin, kun hän toimii virheellisesti työtään tehdessä tai kun hän laiminlyö työnsä tekemisen eli jättää sen tekemättä. Kummassakin vaihtoehdossa työtekijän vastuu määräytyy samojen sääntöjen mukaan. Kummassakin tapauksessa vahinko voidaan aiheuttaa tahallisesti tai tuottamuksellisesti.Kirjoittaja: Ari Saarnilehto
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
EIF-I, HemmoM2005, Kairinen&al2006, NorrosO2015, Routamo&al2006, Saarnilehto&al2012
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:työntekijän korvausvastuu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:työntekijän korvausvastuu.)