Oikeustiede:ekstraterritoriaalinen toimivalta

    Tieteen termipankista

    ekstraterritoriaalinen toimivalta

    ekstraterritoriaalinen toimivalta
    Määritelmä valtion valtioalueen ulkopuolelle erityisjärjestelyin ulotettu oikeudellinen toimivalta
    Selite

    Valtion ekstraterritoriaalisella toimivallalla tai ekstraterritoriaalisella tuomiovallalla (’extraterritorial jurisdiction’) tarkoitetaan tilannetta, jossa valtion oikeudellinen toimivalta ulotetaan sen oman valtioalueen ulkopuolelle. Pääsääntönä kukin valtio on aina yksinomaisesti toimivaltainen omalla valtioalueellaan. Tästä voidaan kuitenkin poiketa kansainvälisen oikeuden nojalla ja tyypillisesti valtioiden keskinäisillä sopimusjärjestelyillä.

    Historiallisesti ekstraterritoriaalista toimivaltaa sovellettiin esimerkiksi kaukomaiden kauppa- ja lähetysasemille sijoitettuihin kauppiaisiin tai muihin ’muukalaisiin’ sekä näiden omaisuuteen ja palveluskuntaan. Nykyaikana erilaisia ekstraterritoriaalisia toimivaltajärjestelyjä ja -pyrkimyksiä on havaittavissa esimerkiksi siirtolais- ja pakolaisasioissa, kansainvälisissä kilpailu- ja sijoitusasioissa, rauhanturvatoiminnassa ja kansainvälisessä aluehallinnossa, tekijänoikeusasioissa sekä internetiin liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä. Useimmiten termiä ekstraterritoriaalinen toimivalta käytetään tilanteessa, jossa toimivallan omaksumiselle ei ole tavanomaista valtion henkilölliseen toimivaltaan taikka suojelu tai universaaliperiaatteeseen viittaavaa oikeuttamisperustetta. Useat valtiot kun soveltavat erityisesti rikoslainsäädäntöään vakiintuneesti ulkomailla henkilöliittymän nojalla, rikoksen vaikutusten tuntuessa niiden alueella tai tavanomaisessa tuomiopiirissä taikka tapauksissa, joissa rikos kohdistuu valtioon tai aiheuttaa vaaraa sen turvallisuudelle (vakoilu, rahanväärennys, huumausainekauppa).

    Eräissä ulkomaisissa lakikielissä ekstraterritoriaalisuuden sijasta käytetään ilmausta eksterritoriaalisuus. Suomalaisessa lakikielessä termin eksterritoriaalisuus ala on kuitenkin kapeampi, ja näkökulma on ikään kuin käänteinen. Ilmausta käytetään yleensä diplomaattisten erioikeuksien ja erivapauksien yhteydessä.
    Lisätiedot
    Kirjoittajat: Martti Koskenniemi ja Ville Kari

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    DevelopmentsExtraterritoriality2011, LoweAV1983, MannFA1984, LotusPCIJ1927

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:ekstraterritoriaalinen toimivalta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ekstraterritoriaalinen toimivalta.)