Oikeustiede:direktiivi
direktiivi
direktiivi |
Direktiivi on unionin lainsäädäntöinstrumentti. Direktiivi on luonteeltaan puitekehikko, jonka antamien arvojen mukaan jäsenvaltion tulee mukauttaa omaa lainsäädäntöään. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 288 artiklan mukaan "direktiivi velvoittaa saavutettavaan tulokseen nähden jokaista jäsenvaltiota, jolle se on osoitettu, mutta jättää kansallisten viranomaisten valittavaksi muodon ja keinot". Direktiivissä annetaan määräaika, johon mennessä jäsenvaltion on toteutetava tarvittavat toimenpiteet. Jäsenvaltion tulee myös ilmoittaa täytäntöönpanosta Euroopan komissiolle.
Vaikka direktiivi lähtökohtaisesti edellyttää toimeenpanoa kansallisessa oikeudessa, voi direktiivillä myös olla kansallisesta oikeudesta riippumattomia oikeusvaikutuksia. Unionin tuomioistuin on johdonmukaisesti todennut, ettei direktiivi voi sellaisenaan velvoittaa yksityistä. Kuitenkin direktiivi voi velvoittaa jäsenvaltioita. Tässä suhteessa jäsenvaltion käsite tulkitaan laajasti.
Mikäli direktiivissä annettu oikeusohje on riittävän tarkka ja yksiselitteinen, eikä anna jäsenvaltiolle harkintavaltaa, siihen voidaan vedota täytäntöönpanon määräajan umpeuduttua. Kansallisilla tuomioistuimilla on myös velvollisuus tulkita kaikkea kansallista oikeutta direktiivin tarkoituksen mukaisesti. Jos direktiivin täytäntöönpano on puutteellista tai puutteellisesti ilmoitettu komissiolle, komissio voi nostaa unionin tuomioistuimessa rikkomuskanteen jäsenvaltiota vastaan. Velvollisuuksiaan riittävän vakavasti rikkonutta jäsenvaltiota vastaan voidaan myös nostaa vahingonkorvauskanne jäsenvaltion omissa tuomioistuimissa.Kirjoittaja: Samuli Miettinen
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
PrechalS2006, OjanenT2016, RaitioJ2016
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:direktiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:direktiivi.)