Oikeustiede:vahingonkorvauskanne

    Tieteen termipankista

    vahingonkorvauskanne

    vahingonkorvauskanne
    Määritelmä unionin oikeuteen perustuva kanne, jolla vaaditaan korvattavaksi sopimussuhteen ulkopuolisen velvoitteen rikkomisesta johtuva vahinko
    Selite

    Perussopimuksissa todetaan unionin tuomioistuimen toimivaltaan kuuluvan myös sopimussuhteen ulkopuolisen vastuun perusteella EU:n toimielimiä vastaan nostettavat kanteet. SEUT 268 ja 340 artiklojen mukaan toimivalta koskee toimielinten ja henkilöstön tehtäviä suorittaessaan aiheuttaman vahingon "jäsenvaltion lainsäädännön yhteisten yleisten periaatteiden mukaisesti". Euroopan keskuspankki korvaa pankin itsensä tai sen henkilöstön aiheuttaman vahingon. Oikeuskäytännössään unionin tuomioistuin on katsonut, että vahingonkorvausvastuu syntyy silloin, kun kyseessä on riittävän vakava unionin oikeuden rikkomus. Mitä enemmän unionin toimielimellä on harkintavaltaa asiassa, sitä vaikeampaa on näyttää toteen riittävän vakavaa rikkomusta. Rikkomuksen täytyy myös olla syy-seurausyhteydessä aiheutuneeseen vahinkoon.

    EU-tuomioistuin on myös oikeuskäytännössään todennut vastaavan vahingonkorvausvelvollisuuden silloin, kun jäsenvaltio rikkoo EU-oikeutta. Nämä kanteet nostetaan kansallisissa tuomistuimissa, mutta ratkaisuun vaikuttaa kansallisen lainsäädännön lisäksi unionin oikeudesta johdettavat periaatteet. Tietyt rikkomukset ovat lähtökohtaisesti riittävän vakavia: rikkomus on riittävän vakava, jos jäsenvaltio on jättänyt toimeenpanematta direktiivin. Vahingonkorvausvastuu voi lähtökohtaisesti aktualisoitua minkä tahansa jäsenvaltion laiminlyönnin johdosta, riippumatta jäsenvaltion tosiasiallisesta moitittavuudesta. Näin esimerkiksi jopa tuomioistuimen tekemä virhe soveltaessaan EU-oikeutta voi tietyissä olosuhteissa myös johtaa EU-oikeudelliseen vahingonkorvausvastuuseen.

    Vahingonkorvausvastuuta on 2000-luvulla laajennettu jäsenvaltioista myös yksityisiin. Jäsenvaltioiden on tällöin turvattava riittävän tehokkaat oikeussuojakeinot. Kilpailuoikeudellinen vahingonkorvauskanne on mahdollista silloin, kun esimerkiksi kartelli rikkoo SEUT 101 artiklan kieltoa.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Samuli Miettinen

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    AaltoP2011, Havu&al2010, RaitioJ 2010

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 4.11.2024: Oikeustiede:vahingonkorvauskanne. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vahingonkorvauskanne.)