Taidehistoria:sfinksi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

sfinksi

sfinksi
Definition muinaisegyptiläistä alkuperää oleva mytologinen symbolieläin, jolla on leijonan ruumis ja ihmisen tai haukan pää sekä usein siivet
Explanation Alkujaan Egyptissä noin 2570-luvulta lähtien sfinksi kuvattiin miespuolisena, ja se symboloi hallitsijan valtaa ja kuninkaallista voimaa. Suuria sfinksejä pystytettiin pyramidien ja palatsien yhteyteen. Tunnetuin on Gizan 20 m korkea veistos (noin 2550 eaa.). Heettiläiset omaksuivat sfinksiaiheen, mutta liittivät leijonan ruumiiseen naisen pään ja ylävartalon, ja tällaisena sfinksi esiintyi Lähi-idän ohella myös Kreikassa. Samalla symbolimerkitys muuttui: sfinksistä tuli kuoleman vertauskuva. Sfinksi-aihe liitettiin usein hautoihin, mutta se oli suosittu myös vaasimaalauksessa. Kreikkalaisessa mytologiassa sfinksi esitti arvoituksia ja surmasi kaikki, jotka eivät osanneet vastata oikein. Roomalaiset käyttivät sfinksiä sarkofagien reliefiaiheena. Sittemmin sfinksejä on esiintynyt muun muassa romaanisten pylväiden päissä, barokkipuistojen koristeena, empirehuonekaluissa yksityiskohtina ja kuvataiteessa etenkin 1800-luvun lopulla uusromantiikan ja symbolismin suosimana mytologisena tarueläimenä.
Additional Information muinaiskreik. sfinks, jonka etymologinen alkuperä on epävarma. Mahdollisesti verbistä sfingō = kuristaa, puristaa, kiristää.

Equivalents

sphinxenglanti
Σφίγγαkreikka
sfinxruotsi
Sphinxsaksa
сфинксvenäjä
sfinksviro

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000, CastrénP&Pietilä-CastrénL2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2021: Taidehistoria:sfinksi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:sfinksi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →