Taidehistoria:sfinksi

  From Tieteen termipankki

  sfinksi

  sfinksi
  Definition muinaisegyptiläistä alkuperää oleva mytologinen symbolieläin, jolla on leijonan ruumis ja ihmisen tai haukan pää sekä usein siivet
  Explanation Alkujaan Egyptissä noin 2570-luvulta lähtien sfinksi kuvattiin miespuolisena, ja se symboloi hallitsijan valtaa ja kuninkaallista voimaa. Suuria sfinksejä pystytettiin pyramidien ja palatsien yhteyteen. Tunnetuin on Gizan 20 m korkea veistos (noin 2550 eaa.). Heettiläiset omaksuivat sfinksiaiheen, mutta liittivät leijonan ruumiiseen naisen pään ja ylävartalon, ja tällaisena sfinksi esiintyi Lähi-idän ohella myös Kreikassa. Samalla symbolimerkitys muuttui: sfinksistä tuli kuoleman vertauskuva. Sfinksi-aihe liitettiin usein hautoihin, mutta se oli suosittu myös vaasimaalauksessa. Kreikkalaisessa mytologiassa sfinksi esitti arvoituksia ja surmasi kaikki, jotka eivät osanneet vastata oikein. Roomalaiset käyttivät sfinksiä sarkofagien reliefiaiheena. Sittemmin sfinksejä on esiintynyt muun muassa romaanisten pylväiden päissä, barokkipuistojen koristeena, empirehuonekaluissa yksityiskohtina ja kuvataiteessa etenkin 1800-luvun lopulla uusromantiikan ja symbolismin suosimana mytologisena tarueläimenä.
  Additional Information muinaiskreik. sfinks, jonka etymologinen alkuperä on epävarma. Mahdollisesti verbistä sfingō = kuristaa, puristaa, kiristää.

  Equivalents

  sphinxenglanti
  Σφίγγαkreikka
  sfinxruotsi
  Sphinxsaksa
  сфинксvenäjä
  sfinksviro

  Related Concepts

  Sources

  Konttinen&Laajoki2000, CastrénP&Pietilä-CastrénL2006

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 30.5.2023: Taidehistoria:sfinksi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:sfinksi.)