Taidehistoria:harpyija

    Tieteen termipankista

    harpyija

    Harpyija, kirjankuvitus. Melchior Lorckin (noin 1526/27–1583) puupiirros paperille, 1582. 23,2 x 16,2 cm. The British Museum. CC BY-NC-SA 4.0.
    Harpyija-aihe keramiikan koristeena. Kolmijalkainen, kannellinen pyksis Kreikan keskikorinttilaiselta kaudelta, noin 600–575 eaa. Korkeus 6,95 cm, halkaisija 9,5 cm. The British Museum 1860,0201.33. CC BY-NC-SA 4.0.
    harpyija
    Määritelmä kreikkalaisessa tarustossa julmia myrskyn hengettäriä, joiden ruumis on yhdistelmä ihmistä ja lintua
    Selite

    Harpyijat kuvattiin tavallisesti siivekkäiksi naispuolisiksi demoneiksi tai neidoiksi, joilla on linnun vartalo ja käyrät kynnet. Kreikkalainen kirjailija Hesiodos mainitsee 700-luvun loppupuolella eaa., että harpyijoita oli kaksi, mutta myöhempi traditio tuntee nimeltä kolme: Aëllo, Okypete ja Kelaino.
    British Museumin kokoelmissa on Harpyija-monumenttina tunnetun, Vähä-Aasian Ksanthoksessa nykyisen Turkin alueella sijaitsevan hautakammion (400-luvulle eaa.) kivipilarin reliefejä, joihin on muun muassa kuvattu ruumiita kuljettavia siivekkäitä naishahmoja. Monumentin löysi arkeologi Charles Fellows vuonna 1838. Kuvanveistäjä Benjamin Gibson tulkitsi reliefien aiheeksi Lyykian kuninkaan tytärten raiskauksen, joka kuvataan Odysseiassa harpyijoiden tekemäksi, mutta tulkinta ei selitä reliefikokonaisuutta. Myöhempi tutkimus onkin yleisesti todennut, että lintuhahmot eivät ole harpyijoita vaan seireeneitä, ja reliefikokonaisuuden aiheet käsittelevät kuolemaa ja herooisoituja vainajia, mutta monumentille 1800-luvulla annettu nimitys on säilynyt.

    Harpyija tarkoittaa myös Etelä- ja Keski-Amerikan suurikokoista päiväpetolintua (Harpia harpyja), joka on saanut nimensä muinaisen Kreikan mytologian harpyijoista.
    Lisätiedot muinaiskreik. harpyia

    Erikieliset vastineet

    harpyenglanti (English)
    ἅρπυιαkreikka (ελληνικά)
    harpieranska (français)
    harpyjaruotsi (svenska)
    Harpyiesaksa (Deutsch)
    гарпияvenäjä (русский)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    CastrénP&Pietilä-CastrénL2006, Konttinen&Laajoki2000, PiperR2007, TheBritishMuseum

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Taidehistoria:harpyija. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:harpyija.)