Taidehistoria:harpyija

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

harpyija

Harpyija, kirjankuvitus. Melchior Lorckin (noin 1526/27–1583) puupiirros paperille, 1582. 23,2 x 16,2 cm. The British Museum. CC BY-NC-SA 4.0.
Harpyija-aihe keramiikan koristeena. Kolmijalkainen, kannellinen pyksis Kreikan keskikorinttilaiselta kaudelta, noin 600–575 eaa. Korkeus 6,95 cm, halkaisija 9,5 cm. The British Museum 1860,0201.33. CC BY-NC-SA 4.0.
harpyija
Definition kreikkalaisessa tarustossa julmia myrskyn hengettäriä, joiden ruumis on yhdistelmä ihmistä ja lintua
Explanation

Harpyijat kuvattiin tavallisesti siivekkäiksi naispuolisiksi demoneiksi tai neidoiksi, joilla on linnun vartalo ja käyrät kynnet. Kreikkalainen kirjailija Hesiodos mainitsee 700-luvun loppupuolella eaa., että harpyijoita oli kaksi, mutta myöhempi traditio tuntee nimeltä kolme: Aëllo, Okypete ja Kelaino.
British Museumin kokoelmissa on Harpyija-monumenttina tunnetun, Vähä-Aasian Ksanthoksessa nykyisen Turkin alueella sijaitsevan hautakammion (400-luvulle eaa.) kivipilarin reliefejä, joihin on muun muassa kuvattu ruumiita kuljettavia siivekkäitä naishahmoja. Monumentin löysi arkeologi Charles Fellows vuonna 1838. Kuvanveistäjä Benjamin Gibson tulkitsi reliefien aiheeksi Lyykian kuninkaan tytärten raiskauksen, joka kuvataan Odysseiassa harpyijoiden tekemäksi, mutta tulkinta ei selitä reliefikokonaisuutta. Myöhempi tutkimus onkin yleisesti todennut, että lintuhahmot eivät ole harpyijoita vaan seireeneitä, ja reliefikokonaisuuden aiheet käsittelevät kuolemaa ja herooisoituja vainajia, mutta monumentille 1800-luvulla annettu nimitys on säilynyt.

Harpyija tarkoittaa myös Etelä- ja Keski-Amerikan suurikokoista päiväpetolintua (Harpia harpyja), joka on saanut nimensä muinaisen Kreikan mytologian harpyijoista.
Additional Information muinaiskreik. harpyia

Equivalents

harpyenglanti
ἅρπυιαkreikka
harpieranska
harpyjaruotsi
Harpyiesaksa
гарпияvenäjä

Related Concepts

Sources

CastrénP&Pietilä-CastrénL2006, Konttinen&Laajoki2000, PiperR2007, TheBritishMuseum

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.9.2021: Taidehistoria:harpyija. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:harpyija.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →