Taidehistoria:Alkonost

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

Alkonost

Paratiisilintu Alkonost. Venäläinen lubok. Tuntematon tekijä, 1800-luvun alkupuoli.
Paratiisilinnut Sirin ja Alkonost. Esimerkki käsitöille ominaisesta symmetrisestä paratiisilintuasetelmasta, jossa Sirin-linnun hahmo toistuu symmetrisesti asetelman toisella puolella ja näin Alkonost-lintu toimii peilikuvaparina Sirinille. Venäläinen vuodeverhon koristereunus, 1800-luvun alku. Natalia de Shabelskyn kokoelma. The Metropolitan Museum of Art, New York.
Alkonost
Definition venäläisen mytologian paratiisilintu, jolla on naisen yläruumis mutta linnun alaruumis
Explanation

Alkonost on Sirinin ja Gamajunin ohella yksi venäläisen kansanperinteen paratiisilinnuista, joka tavallisesti kuvataan yhdessä Sirinin kanssa, usein symmetrisessä asetelmassa. Alkonost on surusta laulava lintu, jonka suloisen, lohduttavan laulun kuullessaan ihminen unohtaa kaiken, kuten käy myös Siriniä kuultaessa. Alkonost- ja Sirin-legendat sisältävätkin usein samoja aineksia, mutta Alkonost-kertomuksiin ei yleensä liity linnun karkottamista kovaa ääntä pitämällä, sillä Alkonostia ei pidetä pahantahtoisena. Alkonost lentää munimaan meren rannalle, jolloin meri tyyntyy seitsemäksi päiväksi, kunnes poikaset kuoriutuvat ja alkaa myrsky.
Alkonostilla on nuoren naisen kasvot, pitkät hiukset ja kruunu. Erona Siriniin Alkonostin yläruumis on vaatetettu ja hänellä on siipien asemasta kädet, joissa hän pitelee paratiisin kukkia ja avattua kirjakääröä. Usein käärössä on teksti: "Hurskaat kukoistavat kuin palmupuu, kasvavat korkealle kuin Libanonin setrit" (Psalmi 92:13). Alkonostin alaruumis on värikkäiden höyhenten peittämä ja päättyy pitkään, usein riikinkukkomaiseen pyrstöön.

Alkonost esiintyy venäläisissä teksteissä aikaisintaan 1100-luvulla ja lubokeissa 1600-luvulta lähtien. Kansanomaisen kulttuurin kuvastossa Alkonostia on käytetty myös esimerkiksi puuveiston aiheena, kudonnaisissa ja kirjontatöissä. Alkonost- ja Sirin-aiheet tulivat suosituiksi myös kansallisromanttisen maalaustaiteen aiheina Venäjällä 1800-luvun loppupuolella.
Additional Information Alkonostin nimi pohjautuu kuningaskalastajaa (Alcedo atthis) tarkoittavaan muinaiskreikkalaiseen sanaan αλκυών (alkiōn), ja sen muuntumiseen muinaisvenäläisissä teksteissä muotoon алкионъ есть (alkion jest).

Equivalents

Alkonostenglanti
Алконостvenäjä

Related Concepts

Sources

ВласовВГ1993, HiltonAlison1995, ПравослЭнцикл2001

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2021: Taidehistoria:Alkonost. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:Alkonost.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →