Taidehistoria:Alkonost

    Tieteen termipankista

    Alkonost

    Paratiisilinnut Sirin ja Alkonost. Esimerkki käsitöille ominaisesta symmetrisestä paratiisilintuasetelmasta, jossa Sirin-linnun hahmo toistuu symmetrisesti asetelman toisella puolella ja näin Alkonost-lintu toimii peilikuvaparina Sirinille. Venäläinen vuodeverhon koristereunus, 1800-luvun alku. Natalia de Shabelskyn kokoelma. The Metropolitan Museum of Art, New York.
    Alkonost
    Määritelmä venäläisen mytologian paratiisilintu, jolla on naisen yläruumis mutta linnun alaruumis
    Selite

    Alkonost on Sirinin ja Gamajunin ohella yksi venäläisen kansanperinteen paratiisilinnuista, joka tavallisesti kuvataan yhdessä Sirinin kanssa, usein symmetrisessä asetelmassa. Alkonost on surusta laulava lintu, jonka suloisen, lohduttavan laulun kuullessaan ihminen unohtaa kaiken, kuten käy myös Siriniä kuultaessa. Alkonost- ja Sirin-legendat sisältävätkin usein samoja aineksia, mutta Alkonost-kertomuksiin ei yleensä liity linnun karkottamista kovaa ääntä pitämällä, sillä Alkonostia ei pidetä pahantahtoisena. Alkonost lentää munimaan meren rannalle, jolloin meri tyyntyy seitsemäksi päiväksi, kunnes poikaset kuoriutuvat ja alkaa myrsky.
    Alkonostilla on nuoren naisen kasvot, pitkät hiukset ja kruunu. Erona Siriniin Alkonostin yläruumis on vaatetettu ja hänellä on siipien asemasta kädet, joissa hän pitelee paratiisin kukkia ja avattua kirjakääröä. Usein käärössä on teksti: "Hurskaat kukoistavat kuin palmupuu, kasvavat korkealle kuin Libanonin setrit" (Psalmi 92:13). Alkonostin alaruumis on värikkäiden höyhenten peittämä ja päättyy pitkään, usein riikinkukkomaiseen pyrstöön.

    Alkonost esiintyy venäläisissä teksteissä aikaisintaan 1100-luvulla ja lubokeissa 1600-luvulta lähtien. Kansanomaisen kulttuurin kuvastossa Alkonostia on käytetty myös esimerkiksi puuveiston aiheena, kudonnaisissa ja kirjontatöissä. Alkonost- ja Sirin-aiheet tulivat suosituiksi myös kansallisromanttisen maalaustaiteen aiheina Venäjällä 1800-luvun loppupuolella.
    Lisätiedot Alkonostin nimi pohjautuu kuningaskalastajaa (Alcedo atthis) tarkoittavaan muinaiskreikkalaiseen sanaan αλκυών (alkiōn), ja sen muuntumiseen muinaisvenäläisissä teksteissä muotoon алкионъ есть (alkion jest).

    Erikieliset vastineet

    Alkonostenglanti (English)
    Алконостvenäjä (русский)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HiltonAlison1995, ВласовВГ1993, ПравослЭнцикл2001

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Taidehistoria:Alkonost. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:Alkonost.)