Taidehistoria:Sirin

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

Sirin

Pyhän ja autuaan Paratiisin Sirin-lintu. Venäläinen lubok, 1800-luku. Mustepiirros, temperamaalaus paperille, 38 x 26,4 cm. Venäjän valtionkirjasto, Moskova.
Viktor Vasnetsov (1848–1926). Sirin ja Alkonost. Ilon ja surun laulut, 1896. Öljy kankaalle, 133 x 250 cm. Moskova, Tretjakovin galleria, inv. 1017.
Sirin
Definition venäläisen mytologian paratiisilintu, jolla on linnun ruumis mutta naisen pää ja toisinaan myös rinnat
Explanation

Sirin kuvataan usein sädekehä pään ympärillä, hiukset avoinna ja seppele päässä. Toisinaan päässä on kruunu. Ruumis on usein pöllön – vanhassa venäläisessä luonnontieteellisessä kirjallisuudessa sirinillä tarkoitetaankin mytologisen aiheen sijaan pöllöä, varsinkin minervanpöllöä (Athene noctua). Toisinaan Sirinin pyrstö muistuttaa kukon tai riikinkukon pyrstöä.
Sirin on yksi kolmesta venäläisen mytologian ja kansanperinteen paratiisilinnusta Alkonostin ja Gamajunin ohella. Aihe on omaksuttu keskiaikaiseen venäläiseen kansanperinteeseen antiikin Kreikan mytologian seireeneistä ja niiden kuvaustavoista. Aihe on mahdollisesti tullut Venäjälle persialaisten kauppiaiden myötä ja 900–1200-luvuilla sitä on käytetty Kiovan Venäjällä ja Mustanmeren rannikolla saviastioiden, korujen ja evankeliumikirjojen koristeaiheena. Suomen lähialueilla Sirin-lintua on käytetty muun muassa Vienanmeren rannikon pomorien kulttuurissa Vanhan testamentin kuvituksena. Alkonost- ja Sirin-aiheet tulivat suosituiksi myös kansallisromanttisen maalaustaiteen aiheina Venäjällä 1800-luvun loppupuolella.

Kansanperinteessä Sirin mielletään ilosta laulavaksi linnuksi, jonka vastapari on Alkonost, surun lintu. Kuitenkin Siriniä on seireenien tapaan pidetty kuolevaisille vaarallisena, koska laulun kuulevat miehet unohtavat kaiken ja seuraavat sitä kunnes kuolevat. Pahantahtoiselta Siriniltä saattoi kuitenkin pelastautua pitämällä kovaa ääntä esimerkiksi kelloja soittamalla tai ampumalla. Myöhemmin kansanperinteessä Siriniin on liitetty samantapaisia suojelevia ominaisuuksia kuin rusalkaan, ja sitä kuvattaessa saatetaan käyttää samantapaisia kukoistavia puutarha-aiheita kuin esimerkiksi monien kulttuurien Elämänpuu-aiheessa. Sirin on alkanut symboloida taivaallista iloa. On uskottu, että vain onnelliset ihmiset voivat kuulla Sirinin äänen, joskin paratiisilintua on hyvin vaikea päästä näkemään.
Additional Information muinaiskreik. Seiren > muinaisven. sirin

Equivalents

Sirinenglanti
Σίρινkreikka
Sirineranska
Sirinranska
Сиринvenäjä

Related Concepts

Sources

ВласовВГ1993, Брокгауз&Ефрон1901, ДальВИ2009, HiltonAlison1995

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2021: Taidehistoria:Sirin. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:Sirin.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →