Taidehistoria:muotokuva

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

muotokuva

muotokuva
Definition henkilön näköisyyttä tai muuta luonteenomaisuutta tavoitteleva taideteos
Explanation Muotokuvan määrittelyissä kohteen näköisyyttä pidetään usein muotokuvan merkittävänä ominaisuutena, tosin näköisyys ei ole muotokuvan välttämätön ehto. Näköisyyden vaatimukset ja kriteerit ovat vaihdelleet eri aikakausina, kuten myös esittämisen keinot ja intentiot. Muotokuvan moninaisuus muodon, käyttötarkoitusten ja kulttuuristen merkitysten osalta on laaja. Kuvataiteessa muotokuva erottuu omaksi genreksi erityisesti siksi, että se tarvitsee muotoutuakseen symbolin, viittauksen tai representaation luonnollisesta henkilöstä. Muotokuvan tekoprosessissa on yleensä havaittavissa muotokuvan kohde, tilaaja tai teoksen suojelija ja teoksen toteuttava taiteilija. Muotokuvan tekniikka on nykykäsityksen mukaan vapaa. Muotokuvia on perinteisesti totuttu näkemään muun muassa maalauksina, veistoksina, piirroksina, grafiikkana, valokuvina, mitaleina, rahoina, tavaramerkkeinä ja sanomalehtien kuvituksina.
Additional Information Muotokuvan näköisyyteen liittyvä semantiikka paikantuu italiankieliseen sanaan ritratto, joka syntyy verbistä ritrarre = kuvata, kopioida, jäljentää.

Equivalents

portraitenglanti
προσωπογραφίαkreikka
portraitranska
porträttruotsi
Porträtsaksa
портретvenäjä
portreeviro

Related Concepts

Sources

Belting2011, Brilliant2008, Pointon1993, West2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.6.2021: Taidehistoria:muotokuva. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:muotokuva.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →