Taidehistoria:attribuointi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

attribuointi

attribuutio
attribuointi (suositeltu)
Definition taideteoksen osoittaminen tietyn tekijän tekemäksi
Explanation Attribuointi on taidehistoriallinen tutkimusmenetelmä, jota käytetään, kun teoksen tekijää ei (varmuudella) tiedetä. Tekijä päätellään teoksen tyylillisten ja teknisten seikkojen sekä teoksen ulkopuolisten lähteiden pohjalta. Attribuoinnista voidaan puhua myös, jos tekijää ei tarkasti saada selville mutta teos voidaan tutkimustulosten perusteella sekä ajoittaa että paikantaa aiempaa täsmällisemmin. Attribuoinnissa käytetään teoksen piirteiden ja merkintöjen silmämääräisen tutkimuksen ja taideteosten vertailun ohella sekä historiantutkimuksen menetelmiä että erilaisia luonnontieteellisiä tutkimusmenetelmiä, joiden avulla voidaan esimerkiksi ajoittaa teos tai paikantaa sen valmistumateriaaleja. Attribuointi on ominainen ja välttämätön menetelmä erityisesti vanhemman taiteen tutkimuksessa. Myös muilla humanistisilla aloilla, esimerkiksi tekstuaalitieteissä, puhutaan attribuoinnista vastaavassa merkityksessä. Ks. myös kielitieteen käsite attribuutio.
Additional Information

lat. attribuere = omistaa jollekin

Attribuoinnista taidehistoriallisena tutkimusmenetelmänä ks. lisää esim. Vakkari, Johanna 2006: Lähde ja silmä. Kuvataiteen tutkimuksen historiaa ja perusteita. Helsinki: Yliopistopaino.

Equivalents

attributionenglanti
attributeringruotsi
атрибуцияvenäjä

Related Concepts

Sources

Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Taidehistoria:attribuointi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:attribuointi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →