Oikeustiede:yksityiselämän suojaaminen
yksityiselämän suojaaminen
yksityiselämän suojaaminen |
Yksityiselämä saa suojaa vertikaalisuhteessa viranomaisten puuttumista vastaan ja horisontaalisuhteessa toisten yksityisten taholta tulevia loukkauksia kohtaan. Viranomaisen oikeudesta puuttua yksityiselämään ja henkilökohtaiseen koskemattomuuteen pitää säätää laissa. Henkilötietojen suojasta ja niiden käsittelyn perusteista pitää säätä laissa. Julkisuuslain 24 §:ssä on säädetty salassa pidettäväksi viranomaisen tehtäviä hoitaessaan saamat yksityiselämää koskevat tiedot, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakirjat, rikosasiaan liittyvät arkaluontoiset yksityiselämää koskevat tiedot, henkilön osallistuminen yhdistystoimintaan, vapaa-ajan harrastuksia, perhe-elämää ja henkilökohtaisia olosuhteita koskevat tiedot.
Horisontaalisuhteissa yksityiselämää suojataan toisten yksityisten tahoilta tulevilta puuttumisesta siviilioikeudellisella lainsäädännöllä ja rikoslailla. Laki yksityisyyden suojasta työelämässä sääntelee työnantajan oikeutta saada ja käsitellä työntekijän tai hakijan yksityiselämää koskevia tietoja työsuhteessa.
Rikoslain yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisellä pyritään suojaamaan yksityiselämää koskevien tietojen levittämistä vastaan tiedotusvälineissä tai muuten lukuisten ihmisten saataville. Säännös on aiheuttanut punnintatilanteita suhteessa sananvapauteen tilanteissa, onko kysymys yksityiselämää koskevasta tiedosta, onko tieto annettu suostumuksella tai muuten ollut julkisuudessa esillä ja liittyykö tieto yleistä mielenkiintoa koskevaan julkiseen keskusteluun. Yksityiselämää koskevan tiedon levittäminen on sallittua yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi, jos se perustuu politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä toimivan henkilön tehtävän hoitoa koskevaan arviointiin. Tämä vallankäyttäjiä koskeva poikkeus yksityiselämän suojasta on ollut voimassa yhtä kauan kuin vastaava rikoslain rangaistussäännös. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomea koskeva oikeuskäytäntö on johtanut siihen, ettei yksityiselämään kuuluvana voida pitää sellaisia tietoja, jotka liittyvät yleistä mielenkiintoa koskeviin asioihin ja joissa julkinen huomio ei ole ennalta arvaamatonta.Kirjoittaja: Riitta Ollila
Lähikäsitteet
- henkilökohtainen turvallisuus
- henkilörekisteri
- kotirauhan suoja
- kunnian suoja
- luottamuksellisen viestin suoja
- sananvapaus
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:yksityiselämän suojaaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:yksityiselämän suojaaminen.)