Oikeustiede:välimiessopimus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

välimiessopimus

välimiessopimus
Definition välimiessopimus (receptum arbitri) on määritelty sopimukseksi, jossa henkilö sitoutuu toimimaan välimiehenä (vrt. välityssopimus)
Explanation Välimiessopimuksen osapuolina on yleensä pidetty toisaalta molempia asianosaisia ja toisaalta välimiestä. Välimiessopimuskonstruktio ei kuitenkaan tunnu luontevalta ainakaan silloin, kun välimiehen on nimennyt tuomioistuin, mutta ei myöskään silloin, kun välimiehen ovat nimenneet asianosaisten valitsemat välimiehet, jokin kolmas taho (esimerkiksi Keskuskauppakamarin välimieslautakunta) tai toinen asianosainen yksin. Suomen nykyiseen, vuodelta 1992 olevaan välimiesmenettelyä koskevaan lakiin (967/1992), ei – sen enempää kuin aikaisempaan, vuonna 1928 annettuun vastaavaan lakiin – sisälly mitään sellaista sanontaa, joka viittaisi siihen, että välimiesten ja asianosaisten välisen oikeussuhteen katsottaisiin perustuvan sopimukseen.
Additional Information
Kirjoittaja: Gustaf Möller

Related Concepts

Sources

MöllerG2005, HeumanL1999, CalavrosK1989, BucherE2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Oikeustiede:välimiessopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:välimiessopimus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →