Oikeustiede:sopimuksenulkoinen vastuu

Tieteen termipankista

sopimuksenulkoinen vastuu

sopimuksenulkoinen vastuu
Määritelmä vahingonkorvauksen alaan kuuluva velvollisuus korvata sopimussuhteen ulkopuolella aiheutettu vahinko (vrt.sopimusvastuu)
Selite

Sopimuksenulkoisesta vastuusta käytetään oikeustieteessä myös nimitystä deliktiperusteinen vastuu. Velvollisuudesta korvata aiheutettu vahinko on säädetty vahingonkorvauslaissa (412/1974). Sen 1 luvun 1 §:n mukaan laki ei koske sopimukseen perustuvaa korvausvastuuta, ellei toisin ole vahingonkorvauslaissa tai muussa laissa säädetty. Säännös koskee kaikkia sopimussuhteita.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan sen, joka tahallisesti tai tuottamuksellisesti aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, ellei vahingonkorvauslaissa ole toisin säädetty. Lähtökohtana on täyden korvauksen periaate, josta kuitenkin on poikettu kohtuuttomuuden estämiseksi. Mainitun 1 §:n 2 momentin mukaan vahingonkorvausta voidaan sovitella, jos korvausvelvollisuus harkitaan kohtuuttomaksi ottaen huomioon sekä vahingon aiheuttajan että vahingonkärsijän varallisuusolot ja muut olosuhteet. Tahallisesti aiheutetun vahingon osalta sovittelu tulee kyseeseen vain erityisestä syystä. Vahingonkorvauslain lisäksi meillä on varsin runsaasti erityissääntelyä velvollisuudesta korvata vahinko.

Myös oikeuskäytännössä on muodostunut ratkaisulinjoja, jotka täydentävät vahingonkorvauslakia erityisesti silloin, kun asiasta ei ole vahingonkorvauslaissa säännöksiä (esim. syy-yhteysvaatimus). Joskus oikeuskäytännössä on myös poikettu vahingonkorvauslain säännöksistä. Yleensä kysymys on vahingonkorvauslain puutteellisuudesta erityisten tilanteiden yhteydessä. Esimerkiksi sääntöjä on sivuutettu vastuuperusteen osalta, kun kyse on ollut korvausvelvolliselle ilman säännöstä asetetusta ankarasta vastuusta.

Vahingonkorvauslakiin on sisällytetty säännökset myös työnantajan (3 luku) ja työntekijän vastuusta (4 luku). Säännökset eivät kuitenkaan ole kattavia, vaan työsopimuslain (55/2001) 12 luvussa on säädetty työnantajan vastuusta työntekijälle ja työntekijän vastuusta työnantajalle. Ratkaisuun vaikuttavia sopimussuhteita on kaksi: työnantajan ja sen sopimuskumppanin välinen suhde sekä työntekijän ja työnantajan välinen työsopimussuhde.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

EIF-I, HemmoM2005, Routamo&al2006, Saarnilehto&al2012

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:sopimuksenulkoinen vastuu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sopimuksenulkoinen vastuu.)