Oikeustiede:sivullissuoja

From Tieteen termipankki

sivullissuoja

sivullissuoja
Definition varallisuusoikeuden haltijan suoja sellaista tahoa vastaan, jonka kanssa kyseinen oikeudenhaltija ei ole sopimus- tai muussa vastaavanlaisessa oikeussuhteessa
Explanation Sivullissuoja jaetaan staattiseen ja dynaamiseen. Staattista suojaa annetaan oikeudenloukkauksia vastaan, ja sen tyypillisiä muotoja ovat esimerkiksi hallinnan palautus, vahingonkorvaus ja rangaistus. Staattisesta sivullissuojasta puhutaan, kun suojaa annetaan ulkopuolisten – eikä esimerkiksi sopimuskumppanin – suorittamia oikeudenloukkauksia vastaan. Dynaaminen suoja liittyy kompetenssin eli oikeudellisen määräämisvallan käyttöön. Dynaaminen sivullissuoja tarkoittaa oikeusperusteen sitovuutta sellaista henkilötahoa kohtaan, jonka kanssa kyseinen varallisuusoikeuden haltija ei ole sopimus- tai muussa vastaavanlaisessa oikeussuhteessa. Mikäli oikeusperuste sitoo sivullisia, sanotaan oikeudenhaltijan saavan dynaamista suojaa tässä henkilösuhteessa. Dynaamisen sivullissuojan piiriin kuuluu esimerkiksi kysymys luovutuksensaajan suojasta luovuttajan myöhempiä velkojia tai seuraajia vastaan.
Additional Information
Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

Related Concepts

Sources

Saarnilehto&al2012, TeporaJ2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.12.2022: Oikeustiede:sivullissuoja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sivullissuoja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg