Oikeustiede:selvitystila/laajempi kuvaus
Palaa takaisin käsitesivulle
Selvitystilan alkaminen. Selvitystilan alkamisesta on säädetty yhteisökohtaisissa laeissa hieman eri tavoin. Esimerkiksi (asunto-)osakeyhtiölaissa ja osuuskuntalaissa on säädetty, että selvitystila alkaa siitä, kun sitä koskeva päätös on tehty, jollei yhtiökokous tai osuuskunnan kokous määrää myöhempää päivää selvitystilan alkamispäiväksi. Säätiölain mukaan selvitystila katsotaan puolestaan alkaneeksi, kun sitä koskeva päätös on rekisteröity.
Myös siitä, kuka päättää yhteisön selvitystilaan asettamisesta, on säädetty yhteisökohtaisissa laeissa eri tavoin. Esimerkiksi (asunto-)osakeyhtiölaissa, osuuskuntalaissa ja yhdistyslaissa on lähdetty siitä, että yhtiökokous, osuuskunnan kokous tai yhdistyksen kokous päättää yhteisön selvitystilaan asettamisesta. Avoimessa yhtiössä ja kommandiittiyhtiössä päätöksen tekevät puolestaan yhtiömiehet ja edelleen säätiössä säätiön hallitus tai hallintoneuvosto. Säätiöiden osalta on lisäksi syytä huomata, että selvitystilaan asettaminen on mahdollista vain laissa säädettyjen erityisten edellytysten täyttyessä. Säätiölain mukaan yhteisön selvitystilaan asettaminen on mahdollista muun muassa silloin, kun säätiö on perustettu määrätyksi ajaksi ja määräaika on kulunut umpeen sekä silloin, kun säätiö on perustettu määrättyjen edellytysten varaan ja tarkoitettuja edellytyksiä ei enää ole.
Myös rekisteriviranomainen voi erityisten edellytysten vallitessa määrätä yhteisön selvitystilaan. Rekisteriviranomaisen on määrättävä esimerkiksi osakeyhtiö selvitystilaan (tai poistettavaksi rekisteristä), jos sillä ei ole rekisteriin merkittyä toimikelpoista hallitusta tai jos yhtiö ei ole rekisteriviranomaisen kehotuksesta huolimatta ilmoittanut tilinpäätösasiakirjoja rekisteröitäviksi vuoden kuluessa tilikauden päättymisestä.
Selvitystila samoin kuin selvitysmiehet merkitään Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin.
Selvitysmiehet. Selvitystilassa olevan yhteisön asioita hoitavat selvitysmiehet. Asunto-osakeyhtiössä, osakeyhtiössä, osuuskunnassa ja säätiössä selvitysmiehet korvaavat yhteisön lakisääteisen johdon siis hallituksen sekä mahdollisen toimitusjohtajan ja hallintoneuvoston. Yhdistyksissä selvitystoimista huolehtivat oletusarvoisesti hallituksen jäsenet ja avoimissa yhtiöissä ja kommandiittiyhtiöissä yhtiömiehet yhdessä. Selvitysmiesten kelpoisuusedellytyksistä, oikeuksista ja velvollisuuksista, toimikaudesta sekä vastuusta on säädetty yhteisökohtaisissa laeissa.
Selvitysmenettelyn tarkoitus ja selvitysmiesten tehtävät. Kuten todettu, selvitystila viittaa menettelyyn, jonka tarkoituksena on yhteisön varallisuusaseman selvittäminen, tarpeellisen omaisuusmäärän muuttaminen rahaksi, velkojen maksaminen sekä ylijäämän luovuttaminen määrätyille taholle.
Selvitysmiehet hoitavat yhteisön asioita selvitystilan aikana. Heidän tulee mahdollisimman pian muuttaa rahaksi selvitystä varten tarvittava määrä yhteisön omaisuutta ja maksaa sen velat. Yhteisön liiketoimintaa saadaan jatkaa ainoastaan siinä määrin kuin tarkoituksenmukainen selvitys sitä vaatii.
Sanottujen tehtävien lisäksi (asunto-)osakeyhtiön, osuuskunnan ja säätiön selvitysmiesten on muun muassa ilmoitettava selvitystilaa ja selvitysmiesten valintaa koskeva päätös rekisteröitäväksi, laadittava kultakin tilikaudelta tilinpäätös ja toimintakertomus, haettava julkinen haaste yhteisön velkojille ja haasteen määräpäivän jälkeen, sitten kun kaikki tiedossa olevat velat on maksettu, jakaa yhteisön omaisuus. Suoritettuaan tehtävänsä selvitysmiesten tulee ilman aiheetonta viivytystä antaa lopputilitys hallinnostaan laatimalla kertomus koko selvitysmenettelystä.
Patentti- ja rekisterihallituksen antamien tietojen mukaan yhteisön selvitysmenettely kestää vähintään viisi kuukautta.
Selvitysmenettelyn päättyminen. Kuten todettu, selvitysmenettely päättyy joko yhteisön toiminnan jatkamiseen tai sen purkamiseen. Jos kuitenkin selvitystilassa olevan yhteisön varat eivät riitä sen velkojen maksamiseen, selvitysmiesten on haettava yhteisön asettamista konkurssiin.
Myös päättyneen selvitystilan jatkaminen on mahdollista, jos yhteisön purkamisen jälkeen ilmaantuu uusia varoja, yhteisöä vastaan nostetaan kanne tai muutoin tarvitaan selvitystoimenpiteitä.
Kirjoittaja: Ville Pönkä