Oikeustiede:saantokelpoisuus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

saantokelpoisuus

saantokelpoisuus
Definition oikeussubjektin kelpoisuus tulla omistajaksi
Explanation

Saannolla tarkoitetaan saantokelpoisuudesta puhuttaessa – kuten tavallisesti muulloinkin – ensi sijassa omistusoikeussaantoa. Laajassa merkityksessä saantokelpoisuuden piiriin voidaan lukea myös kelpoisuus hankkia muunlaisia varallisuusoikeuksia. Saantokelpoisuuden rajoittaminen saattaa merkitä, että omistusoikeus ei voi ylipäänsä siirtyä rajoitusten piiriin kuuluvalle subjektille. Saantokelpoisuuden rajoittamisesta puhutaan kuitenkin myös silloin, kun kyseisen subjektin katsotaan tulevan omistajaksi mutta hän on lain mukaan velvollinen luopumaan omistusoikeudestaan tai omistusoikeus voidaan siirtää häneltä pakkotoimin.


Saantokelpoisuuden rajoituksilla on ollut merkitystä lähinnä kiinteistöoikeudessa, mutta viime vuosikymmeninä ovat myös kiinteän omaisuuden hankintarajoitukset olennaisesti vähentyneet. Saantokelpoisuuden rajoituksia sisältyy edelleen esimerkiksi etuostolakiin, joka tarjoaa kunnalle mahdollisuuden tulla laissa tarkemmin säädetyin edellytyksin kiinteän omaisuuden alkuperäisen ostajan sijaan.
Additional Information
Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

Related Concepts

Sources

Tepora&al2010

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.10.2021: Oikeustiede:saantokelpoisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:saantokelpoisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg