Oikeustiede:puolustusneuvosto

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

puolustusneuvosto

puolustusneuvosto
Definition Suomessa vuosina 1924–2000 toiminut tasavallan presidentin johtama sotilas- ja turvallisuuspoliittinen pysyvän komitean tyyppinen toimielin, jonka kokoonpano ja rooli vaihtelivat eri aikoina
Explanation

Vuoden 2000 perustuslakiuudistuksessa tasavallan presidentin toimivalta sidottiin parlamentaariseen katteeseen ja eräin osin valtioneuvoston ratkaisuehdotuksiin tasavallan presidentille. Tasavallan presidentin asemaa puolustusvoimien ylipäällikkönä ei juurikaan muutettu. Tässä uudessa asetelmassa puolustusneuvostosta luovuttiin. Sen toimialaan kuuluvia asioita käsiteltiin hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa, yleensä tasavallan presidentin puheenjohdolla. Puolustusneuvoston kokoonpanoon ja sen sihteeristön toimintaan liittynyt sotilaallisen ja turvallisuuspoliittisen erityisasiantuntemuksen tarve toteutuu mm. TP-UTVAn toiminnassa turvallisuuskomitean välityksin.

Käytetyt lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_puolustusneuvosto
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.12.2021: Oikeustiede:puolustusneuvosto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:puolustusneuvosto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg