Oikeustiede:perustuslain ohjelmaluonteisuus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

perustuslain ohjelmaluonteisuus

perustuslain ohjelmaluonteisuus
Definition koko perustuslaki tai useammin perustuslain yksittäinen säännös voi käytännössä olla ohjelmaluonteinen sikäli, että sillä ei ole oikeudellista ja täsmällistä sitovaa vaikutusta
Explanation

Perustuslakeja on joskus luokiteltu niiden sitovuusasteen pohjalta. On voitu todeta, että erinäisissä valtioissa on kylläkin säädetty perustuslaki, jota ei kuitenkaan täysimääräisesti noudateta, mutta sillä on kuitenkin jonkinasteista valtioelinten päätöksentekoa ohjaavaa merkitystä. Tällaisella valtiosäännöllä ei ole aitoa kansalaislegitimiteettiä. Näiden ns. semanttisten valtiosääntöjen oikeussääntöluonne on kylläkin myös kiistetty.

Sinänsä oikeusvaltioperiaatetta täysimääräisesti noudattavan valtion valtiosääntöön sisältyy usein täysin legitiimejä, ohjelmaluontoisia tai tavoitteellisia säännöksiä. Niitä on usein valtiosäännön alkuluvussa, missä yleisesti luonnehditaan valtion asemaa ja tehtäviä sekä perusrakennetta.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.12.2021: Oikeustiede:perustuslain ohjelmaluonteisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:perustuslain ohjelmaluonteisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg