Oikeustiede:orleanismi

From Tieteen termipankki

orleanismi

orleanismi
Definition viittaa Ranskan valtiosääntökehitykseen eräissä varhaisvaiheissa, jolloin monarkki sitoutui noudattamaan itseään sitovana valtiosääntöä ja parlamentarismin periaatetta
Explanation Siirtyminen yksinvaltaisesta monarkiasta perustuslaissa säänneltyyn parlamentaariseen demokratiaan oli pitkällisen kehityksen tulos. Sen yhtenä piirteenä oli, että perustuslain oikeusvaikutusten ulkopuolella oleva valtionpäämies, eri valtioissa erilaisin muodoin, sidottiin noudattamaan perustuslakia ja sen osana parlamentarismin periaatetta. Eräs tämän kehityksen vaiheista oli ns. oktrojoitu valtiosääntö: valtionpäämies "antoi" perustuslain, mutta saattoi myös mitätöidä sen (mm. Venäjä). Ranskalaisessa valtiosääntökehityksessä monarkki (Orleansin herttua, kuninkaana Ludvig Filip) sitoutui noudattamaan kirjoitettua perustuslakia ja mukautui myös parlamentin luottamusta nauttivan hallituksensa päätöksiin eli sitoutui parlamentarismiin. Orleanismi viittaa lisäksi poliittiseen liikkeeseen, joka kytkeytyi edellä viitattuun kuningassukuun.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.9.2022: Oikeustiede:orleanismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:orleanismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg