Oikeustiede:lex fundamentalis

  From Tieteen termipankki

  lex fundamentalis

  lex fundamentalis (luo nimityssivu)
  Definition käsitys ylemmästä ja muuttumattomasta oikeudesta joka määrittää yhteiskunnan toimintaa
  Explanation

  Lex fundamentalis (ra.loi fondamentale, saks. Fundamentalgesetz) viittaa jo antiikin ajalta polveutuvaan käsitykseen ylemmästä ja muuttumattomasta oikeudesta. Termiä on yleensä käytetty merkitsemään niitä oikeudellisia sääntöjä, jotka määrittivät monarkkien ja muiden vanhan ajan (ra. ancien régime) hallitsijoiden oikeudellista asemaa ja suhdetta alamaisiinsa. Hallitsijan vallan katsottiin polveutuvan jumalalta ja perustuvan hänen asemaansa. Lex fundamentalis myös rajoitti hallitsijan valtaa.

  Ranskan vallankumouksen jälkeen latinankielistä constitutio-termiä ryhdyttiin käyttämään tarkoitettaessa vallankumouksellisia valtiojärjestyksiä, erotuksena entisistä lex fundamentalikselle perustuneista järjestyksistä. Vallankumouksen jälkeisissä järjestyksissä hallitsijan asema perustui kansan tahtoon. Joissain maissa otettiin käyttöön constitutio-termin omakielisiä toisintoja (saks. Verfassung), mutta elämään jäi myös lex fundamentalis -käsitteen omakielien versio (saks. Grundgesetz).

  Osa lex fundamentaliksen alaan luetuista oikeussäännöistä on luokiteltu luonnonoikeudellisiksi ja osa positiivisiksi. Kirjoittajilla on ollut erilaisia luokitteluja sen suhteen, mitä kuuluu lex fundamentalikseen ja miten sen sisältö voidaan määritellä oikeudellisesti.
  Additional Information
  Kirjoittaja: Tomi Tuominen

  Equivalents

  loi fondamentale (luo nimityssivu)ranska
  Fundamentalgesetz (luo nimityssivu)saksa

  Related Concepts

  Sources

  JyränkiA1989

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 31.5.2023: Oikeustiede:lex fundamentalis. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lex fundamentalis.)

  SLYpalkki.jpg