Oikeustiede:lex fundamentalis

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

lex fundamentalis

lex fundamentalis (luo nimityssivu)
Definition käsitys ylemmästä ja muuttumattomasta oikeudesta joka määrittää yhteiskunnan toimintaa
Explanation

Lex fundamentalis (ra.loi fondamentale, saks. Fundamentalgesetz) viittaa jo antiikin ajalta polveutuvaan käsitykseen ylemmästä ja muuttumattomasta oikeudesta. Termiä on yleensä käytetty merkitsemään niitä oikeudellisia sääntöjä, jotka määrittivät monarkkien ja muiden vanhan ajan (ra. ancien régime) hallitsijoiden oikeudellista asemaa ja suhdetta alamaisiinsa. Hallitsijan vallan katsottiin polveutuvan jumalalta ja perustuvan hänen asemaansa. Lex fundamentalis myös rajoitti hallitsijan valtaa.

Ranskan vallankumouksen jälkeen latinankielistä constitutio-termiä ryhdyttiin käyttämään tarkoitettaessa vallankumouksellisia valtiojärjestyksiä, erotuksena entisistä lex fundamentalikselle perustuneista järjestyksistä. Vallankumouksen jälkeisissä järjestyksissä hallitsijan asema perustui kansan tahtoon. Joissain maissa otettiin käyttöön constitutio-termin omakielisiä toisintoja (saks. Verfassung), mutta elämään jäi myös lex fundamentalis -käsitteen omakielien versio (saks. Grundgesetz).

Osa lex fundamentaliksen alaan luetuista oikeussäännöistä on luokiteltu luonnonoikeudellisiksi ja osa positiivisiksi. Kirjoittajilla on ollut erilaisia luokitteluja sen suhteen, mitä kuuluu lex fundamentalikseen ja miten sen sisältö voidaan määritellä oikeudellisesti.
Additional Information
Kirjoittaja: Tomi Tuominen

Equivalents

loi fondamentale (luo nimityssivu)ranska
Fundamentalgesetz (luo nimityssivu)saksa

Related Concepts

Sources

JyränkiA1989

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.1.2022: Oikeustiede:lex fundamentalis. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lex fundamentalis.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg