Oikeustiede:nouto

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

nouto

nouto
Definition tarkoittaa prosessuaalista pakkokeinoa, jolla asiaan osallisen velvollisuus saapua oikeuden istuntoon tai esitutkintaan toteutetaan pakolla
Explanation

Noudosta määrää asiaa käsittelevä tuomioistuin tai esitutkintaviranomainen, mikäli asiaan osallinen laiminlyö saapua paikalle istuntoon, esitutkintakuulusteluun tai muuhun tilaisuuteen esitutkinnan kuluessa.

Nouto voidaan määrätä indispositiivisessa riita-asiassa ja rikosasiassa, jossa nouto voi kohdistua asianosaisten ohella myös todistajaan Nouto edellyttää sitä, että asianosainen tai todistaja on saanut tiedokseen kutsun saapua henkilökohtaisesti istuntoon ja hän on ilman laillista estettä ollut poissa oikeudesta.

Mikäli asianosainen tai rikosasiassa todistaja on ollut poissa oikeudesta ilman laillista estettä, tuomioistuin voi määrätä hänet noudettavaksi joko samaan istuntoon tai myöhempänä ajankohtana pidettävään istuntoon. Nouto johtaa vapaudenmenetykseen, joka voi kestää kuljetusaikoineen enintään viisi vuorokautta.

Kateissa oleva asianosainen tai todistaja voidaan etsintäkuuluttaa noudettavaksi, jolloin noudettava otetaan kiinni tavattaessa ja istunto järjestetään tällöin siten, että vapaudenmenetys ei muodostu viittä vuorokautta pidemmäksi kuljetusaikoineen.

Rikosasiassa on mahdollista määrätä vastaajan noudosta myös silloin, jos asiaan osallisen käyttäytymisen perusteella on aihetta olettaa, että hän ei tule noudattamaan kutsua saapua istuntoon. Tämänkaltainen päätelmä voidaan tehdä esimerkiksi siitä, että asiaan osallinen on aiemmin muun asian yhteydessä jättänyt saapumatta oikeuden istuntoon tai hän välttelee haasteen tiedoksiantoa.

Esitutkinnassa pidättämiseen oikeutettu virkamies voi määrätä noudon, mikäli esitutkintaan kutsuttu ilman hyväksyttävää syytä jättää kutsun noudattamatta. Epäilty voidaan noutaa ilman kutsuakin, jos rikoksesta voi seurata vankeutta ja on todennäköistä, että epäilty ei noudata kutsua tai että hän pyrkii vaikeuttamaan esitutkintaa pakenemalla tai todisteita hävittämällä.

Noudon täytäntöönpanosta huolehtii poliisi, joka ottaa noutoon määrätyn henkilön kiinni.
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Tapanila

Related Concepts

Sources

HelminenK&al2012, s. 753-759, Lappalainen&al2012, s.881-882

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:nouto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:nouto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg