Oikeustiede:massavelka
massavelka
massavelka |
Massavelka tarkoittaa sellaista konkurssin alkamisen jälkeen syntynyttä saatavaa, josta konkurssipesä itse vastaa. Toisin kuin konkurssisaatavan osalta, velallisena ei ole konkurssivelallinen vaan konkurssipesä. Konkurssivelallinen vastaa massaveloista ainoastaan konkurssiin kuuluvalla omaisuudellaan. Massavelkaa saattaa syntyä esimerkiksi, jos konkurssipesä on jatkanut velallisen sopimussuhteita tai tehnyt uusia sopimuksia, kuten työ- tai vuokrasopimuksia. Tyypillinen massavelka on pesänhoitajan palkkio.
Massavelkoja ei valvota konkurssissa (konkurssivalvonta), ja ne tulee maksaa päältä ennen kuin konkurssivelkojille voidaan maksaa jako-osuutta. Jos massavelkojen määrä muodostuu niin huomattavaksi, ettei konkurssipesän varallisuus riitä niiden kattamiseen, konkurssipesäkin voi joutua konkurssiin. Massavelkoja voidaan periä normaaliin tapaan pesästä myös ulosotossa.
Käytetyt lähteet: Konkurssilaki 120/2004, konkurssiasiain neuvottelukunnan suositukset (http://www.konkurssiasiamies.fi)Kirjoittaja: Tuula Linna
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
HE26/2003, Könkkölä&Linna2013, KouluR2009
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:massavelka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:massavelka.)