Oikeustiede:massavelka

From Tieteen termipankki

massavelka

massavelka
Definition konkurssipesän itsensä vastattava, konkurssin alkamisen jälkeen syntynyt saatava, joka johtuu konkurssimenettelystä tai konkurssipesän tekemästä sitoumuksesta taikka josta konkurssipesä muutoin lain mukaan vastaa
Explanation

Massavelka tarkoittaa sellaista konkurssin alkamisen jälkeen syntynyttä saatavaa, josta konkurssipesä itse vastaa. Toisin kuin konkurssisaatavan osalta, velallisena ei ole konkurssivelallinen vaan konkurssipesä. Konkurssivelallinen vastaa massaveloista ainoastaan konkurssiin kuuluvalla omaisuudellaan. Massavelkaa saattaa syntyä esimerkiksi, jos konkurssipesä on jatkanut velallisen sopimussuhteita tai tehnyt uusia sopimuksia, kuten työ- tai vuokrasopimuksia. Tyypillinen massavelka on pesänhoitajan palkkio.

Massavelkoja ei valvota konkurssissa (konkurssivalvonta), ja ne tulee maksaa päältä ennen kuin konkurssivelkojille voidaan maksaa jako-osuutta. Jos massavelkojen määrä muodostuu niin huomattavaksi, ettei konkurssipesän varallisuus riitä niiden kattamiseen, konkurssipesäkin voi joutua konkurssiin. Massavelkoja voidaan periä normaaliin tapaan pesästä myös ulosotossa.

Käytetyt lähteet: Konkurssilaki 120/2004, konkurssiasiain neuvottelukunnan suositukset (http://www.konkurssiasiamies.fi)
Additional Information
Kirjoittaja: Tuula Linna

Related Concepts

Sources

HE26/2003, Könkkölä&Linna2013, KouluR2009

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.10.2022: Oikeustiede:massavelka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:massavelka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg