Oikeustiede:massavelka

  From Tieteen termipankki

  massavelka

  massavelka
  Definition konkurssipesän itsensä vastattava, konkurssin alkamisen jälkeen syntynyt saatava, joka johtuu konkurssimenettelystä tai konkurssipesän tekemästä sitoumuksesta taikka josta konkurssipesä muutoin lain mukaan vastaa
  Explanation

  Massavelka tarkoittaa sellaista konkurssin alkamisen jälkeen syntynyttä saatavaa, josta konkurssipesä itse vastaa. Toisin kuin konkurssisaatavan osalta, velallisena ei ole konkurssivelallinen vaan konkurssipesä. Konkurssivelallinen vastaa massaveloista ainoastaan konkurssiin kuuluvalla omaisuudellaan. Massavelkaa saattaa syntyä esimerkiksi, jos konkurssipesä on jatkanut velallisen sopimussuhteita tai tehnyt uusia sopimuksia, kuten työ- tai vuokrasopimuksia. Tyypillinen massavelka on pesänhoitajan palkkio.

  Massavelkoja ei valvota konkurssissa (konkurssivalvonta), ja ne tulee maksaa päältä ennen kuin konkurssivelkojille voidaan maksaa jako-osuutta. Jos massavelkojen määrä muodostuu niin huomattavaksi, ettei konkurssipesän varallisuus riitä niiden kattamiseen, konkurssipesäkin voi joutua konkurssiin. Massavelkoja voidaan periä normaaliin tapaan pesästä myös ulosotossa.

  Käytetyt lähteet: Konkurssilaki 120/2004, konkurssiasiain neuvottelukunnan suositukset (http://www.konkurssiasiamies.fi)
  Additional Information
  Kirjoittaja: Tuula Linna

  Related Concepts

  Sources

  HE26/2003, Könkkölä&Linna2013, KouluR2009

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 30.9.2023: Oikeustiede:massavelka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:massavelka.)