Oikeustiede:konkurssisaatava

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

konkurssisaatava

konkurssisaatava
Definition konkurssivelallisen maksettava saatava, jonka peruste on syntynyt ennen konkurssin alkamista ja joka konkurssivalvonnalla saa jako-osuuden konkurssipesän varoista
Explanation

Ratkaiseva ajankohta sille, onko kysymyksessä konkurssisaatava, on konkurssin alkaminen, toisin sanoen konkurssituomioistuimen päätös, jolla velallinen on asetettu konkurssiin. Jos saatavan peruste on syntynyt ennen konkurssin alkamista, kyseessä on konkurssisaatava. Merkitystä ei ole sillä, onko saatavasta vakuus tai onko saatavalla etuoikeutta. Konkurssisaatava voi olla myös ehdollinen, epäselvä tai riitainen. Jos saatava on syntynyt konkurssin alkamisen jälkeen, kyseessä on massavelka. Silloin velallisena on konkurssipesä. Jos konkurssivelallisena on luonnollinen henkilö, hän saattaa velkaantua lisää konkurssin alkamisen jälkeen. Tällaiset "uudet" saatavat eivät ole konkurssisaatavia tai massavelkoja.

Konkurssisaatavista velkojalla ei tarvitse olla ulosottoperustetta. Hakijavelkojan saatavan tulee kuitenkin täyttää konkurssilaissa säädetyt oikeellisuusvaatimukset. Konkurssisaatavat ilmoitetaan konkurssissa konkurssivalvonnalla tai, jos kyseessä on panttisaatava, sitä vastaavalla ilmoituksella pesänhoitajalle. Jos konkurssisaatava on riitautettu konkurssivalvonnassa, riitautus ratkaistaan konkurssituomioistuimessa. Saatava, jolle tuleva jako-osuus ei ylitä 50 euroa, jätetään huomiotta.

Käytetyt lähteet: Konkurssilaki (120/2004)
Additional Information
Kirjoittaja: Tuula Linna

Related Concepts

Sources

HE26/2003, Könkkölä&Linna2013, KouluR2009

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Oikeustiede:konkurssisaatava. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konkurssisaatava.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg