Oikeustiede:maatila (vero-oikeus)

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

maatila (vero-oikeus)

maatila (vero-oikeus)
Definition tuloverotuksessa, perintö- ja lahjaverotuksessa sekä kiinteistöverotuksessa merkityksellinen käsite, itsenäinen taloudellinen yksikkö, jolla harjoitetaan maa- tai metsätaloutta
Explanation

Maatilalla vero-oikeudellisena käsitteenä on merkitystä erityisesti tuloverotuksessa, perintö- ja lahjaverotuksessa sekä kiinteistöverotuksessa.

Tuloverotuksessa käsitteen merkitys on moninainen ja liittyy mm. metsäverotusjärjestelmään, yrittäjävähennykseen, sukupolvenvaihdoshuojennukseen sekä ylipäätään kysymykseen siitä, onko verotettavan tulon laskennassa sovellettava tuloverolaki yleinen tuloverolaki vai maatilatalouden tuloverolaki. Perintö- ja lahjaverotuksessa maatilan käsite liittyy nimenomaan sukupolvenvaihdossääntelyyn. Kiinteistöverotuksessa maapohja voi olla verosta vapaata, jos se kuuluu maatilakiinteistöön.

Maatilan käsite määritellään maatilatalouden tuloverolaissa. Sen mukaan maatilalla tarkoitetaan itsenäistä taloudellista yksikköä, jolla harjoitetaan maa- tai metsätaloutta. Lähtökohtaisesti alle kahden hehtaarin maa-alaa ei verotuksessa pidetä maatilana.

Käytetyt lähteet: tuloverolaki (1535/1992), maatilatalouden tuloverolaki (543/1967), kiinteistöverolaki (654/1992), perintö- ja lahjaverolaki (378/1940)
Additional Information
Kirjoittaja: Martti Nieminen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.10.2021: Oikeustiede:maatila (vero-oikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:maatila (vero-oikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →