Oikeustiede:maanpuolustusvelvollisuus

From Tieteen termipankki

maanpuolustusvelvollisuus

maanpuolustusvelvollisuus
Definition kansalaisvelvollisuus, jonka mukaan jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään
Explanation

Perustuslain 2. luvussa kansalaisille säädetään useita oikeuksia. Sen sijaan kansalaisten velvollisuuksista perustuslaissa ei juuri ole nimenomaisia säännöksiä. Poikkeuksena tästä on maanpuolustusvelvollisuus. Velvollisuus on säädetty hyvin yleisluontoisesti kattaen Suomen kansalaiset mm. ikään, uskonnolliseen vakaumukseen, palveluskuntoisuuteen tai sukupuoleen katsomatta. Rauhan aikana varaudutaan täysimittaiseen maanpuolustukseen asevelvollisia koskevin tavallisen lain sääntelyin.

Maanpuolustusvelvollisuuden toteuttamistavoista perustuslaki valtuuttaa säätämään tavallisella lailla. Perustuslain 127.2 §:n mukaan oikeudesta saada vakaumuksen perusteella vapautus osallistumisesta sotilaalliseen maanpuolustukseen säädetään lailla.

Maanpuolustusvelvollisuuden sääntelytavasta ("isänmaan puolustus") seuraa, että velvollisuus koskee vain Suomen alueen puolustamista. Tämän seurauksena suomalaisten sotilaiden lähettäminen ulkomaille esimerkiksi sotilaallisiin kriisinhallintatehtäviin edellyttää vapaaehtoisuutta.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.10.2022: Oikeustiede:maanpuolustusvelvollisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:maanpuolustusvelvollisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg