Oikeustiede:maanpuolustusvelvollisuus

  From Tieteen termipankki

  maanpuolustusvelvollisuus

  maanpuolustusvelvollisuus
  Definition kansalaisvelvollisuus, jonka mukaan jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään
  Explanation

  Perustuslain 2. luvussa kansalaisille säädetään useita oikeuksia. Sen sijaan kansalaisten velvollisuuksista perustuslaissa ei juuri ole nimenomaisia säännöksiä. Poikkeuksena tästä on maanpuolustusvelvollisuus. Velvollisuus on säädetty hyvin yleisluontoisesti kattaen Suomen kansalaiset mm. ikään, uskonnolliseen vakaumukseen, palveluskuntoisuuteen tai sukupuoleen katsomatta. Rauhan aikana varaudutaan täysimittaiseen maanpuolustukseen asevelvollisia koskevin tavallisen lain sääntelyin.

  Maanpuolustusvelvollisuuden toteuttamistavoista perustuslaki valtuuttaa säätämään tavallisella lailla. Perustuslain 127.2 §:n mukaan oikeudesta saada vakaumuksen perusteella vapautus osallistumisesta sotilaalliseen maanpuolustukseen säädetään lailla.

  Maanpuolustusvelvollisuuden sääntelytavasta ("isänmaan puolustus") seuraa, että velvollisuus koskee vain Suomen alueen puolustamista. Tämän seurauksena suomalaisten sotilaiden lähettäminen ulkomaille esimerkiksi sotilaallisiin kriisinhallintatehtäviin edellyttää vapaaehtoisuutta.
  Additional Information
  Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

  Related Concepts


  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 27.9.2023: Oikeustiede:maanpuolustusvelvollisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:maanpuolustusvelvollisuus.)