Oikeustiede:maa-ainesten otto-oikeus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

maa-ainesten otto-oikeus

maa-ainesten otto-oikeus
Definition toisen omistamaan kiinteistöön kohdistuva oikeustoimiperusteinen oikeus ottaa kiinteistöltä maa-aineksia kuten kiveä, soraa, hiekkaa, savea tai multaa
Explanation Maa-aineksen ottaminen edellyttää sekä kiinteistön omistajan kanssa tehtävää maa-ainesten ottamista koskevaa yksityisoikeudellista sopimusta että viranomaisen myöntämää maa-aineslain (555/1981) mukaista maa-aineslupaa. Maa-aineslupaa ei tarvita otettaessa maa-aineksia ns. kotitarvekäyttöä varten.

Maa-ainesten otto-oikeus on esineoikeuksien systematiikassa irrottamisoikeus, mikä tarkoittaa, että oikeudenhaltija ei omista kiinteistöä tai osaa siitä, vaan oikeudenhaltijalla on ainoastaan oikeus irrottaa oikeuden sisältönä olevia maa-aineksia kiinteistöltä. Irrottamisen seurauksena kiinteistön ja irrotetun aineksen välinen ainesosasuhde katkeaa ja irrottajalle muodostuu itsenäinen irrotettuun maa-ainekseen kohdistuva omistusoikeus.

Maa-ainesten otto-oikeus on kirjattavissa lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin erityisenä oikeutena, jolloin se sitoo kiinteistön uutta omistajaa. Maa-ainesten otto-oikeus voidaan kirjata olemaan voimassa enintään 50 vuotta oikeuden perustamisesta.
Additional Information
Kirjoittaja: Martti Häkkänen

Related Concepts

Sources

CaseliusI1934, NiemiM2012, s. 390-399

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.3.2021: Oikeustiede:maa-ainesten otto-oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:maa-ainesten otto-oikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →