Oikeustiede:liittäminen (esineoikeus)

    Tieteen termipankista

    liittäminen (esineoikeus)

    liittäminen (esineoikeus)
    Määritelmä esineiden yhdistäminen toisiinsa ainesosa- tai tarpeistosuhteen tai aksessiosaannon synnyttävällä tavalla
    Selite

    Käsitettä liittäminen käytetään esineoikeudessa luonnollisesti myös tämän ilmaisun yleiskielisessä merkityksessä. Suppeassa, teknisessä merkityksessä liittämisestä puhutaan kuitenkin vain edellä mainituissa merkityksissä.

    Mikäli jotakin toisiinsa liitetyistä esineistä on pidettävä pääesineenä, siihen liitetyt muut esineet (sivuesineet) tulevat pääesineen ainesosiksi tai tarpeistoksi. Kiinteistö on aina pääesine suhteessa siihen liitettyihin irtaimiin esineisiin. Pääesineen asemassa voi olla myös liittämällä syntynyt kokonaisuus. Tällöin puhutaan kuitenkin usein yhdistämisestä (tämän käsitteen suppeassa merkityksessä).

    Jos liitossuhteen purkaminen on erityisen vaikeaa, saattavat täyttyä myös aksessiosaannon edellytykset, jolloin sivuesineet siirtyvät pääesineen omistajan omistukseen eikä sivuesineen omistaja voi edes vaatia niiden irrottamista.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Saarnilehto&al2012, TeporaJ2008, TuomistoJ1988

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Oikeustiede:liittäminen (esineoikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:liittäminen (esineoikeus).)