Oikeustiede:liittäminen (esineoikeus)

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

liittäminen (esineoikeus)

liittäminen (esineoikeus)
Definition esineiden yhdistäminen toisiinsa ainesosa- tai tarpeistosuhteen tai aksessiosaannon synnyttävällä tavalla
Explanation

Käsitettä liittäminen käytetään esineoikeudessa luonnollisesti myös tämän ilmaisun yleiskielisessä merkityksessä. Suppeassa, teknisessä merkityksessä liittämisestä puhutaan kuitenkin vain edellä mainituissa merkityksissä.

Mikäli jotakin toisiinsa liitetyistä esineistä on pidettävä pääesineenä, siihen liitetyt muut esineet (sivuesineet) tulevat pääesineen ainesosiksi tai tarpeistoksi. Kiinteistö on aina pääesine suhteessa siihen liitettyihin irtaimiin esineisiin. Pääesineen asemassa voi olla myös liittämällä syntynyt kokonaisuus. Tällöin puhutaan kuitenkin usein yhdistämisestä (tämän käsitteen suppeassa merkityksessä).

Jos liitossuhteen purkaminen on erityisen vaikeaa, saattavat täyttyä myös aksessiosaannon edellytykset, jolloin sivuesineet siirtyvät pääesineen omistajan omistukseen eikä sivuesineen omistaja voi edes vaatia niiden irrottamista.
Additional Information
Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

Related Concepts

Sources

Saarnilehto&al2012, TeporaJ2008, TuomistoJ1988

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Oikeustiede:liittäminen (esineoikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:liittäminen (esineoikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg