Oikeustiede:irtain esine

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

irtain esine

irtain esine
Definition kaikki esineet kiinteitä esineitä lukuun ottamatta
Explanation

Irtainten esineiden ryhmä on laaja ja epäyhtenäinen. Siihen kuuluvat kaikki tavanomaiset irtaimet esineet kuten kirja, tietokone tai auto. Myös elävät eläimet ovat oikeudellisesti irtaimia esineitä. Niin sanotut paljousesineet eli vuoden 1734 lain kauppakaaren nyttemmin kumotussa 1 luvun 7 §:ssä tarkoitetut "tavarat, jotka ovat punnittavat, mitattavat tahi luettavat", ovat myös irtaimia esineitä, kun vaadittava yksilöinti on tapahtunut. Esineitä ovat siten esimerkiksi pakka kangasta tai tynnyrillinen öljyä.

Irtaimista esineistä käytetään lakikielessä usein irtaimiston tai tavaran käsitettä. Joihinkin irtainten esineiden ryhmiin taas sovelletaan osin muista irtaimista esineistä poikkeavia normeja. Tällaisina on mainittava arvopaperit ja raha sekä toisen maalla olevat rakennukset samoin kuin rekisteröitävät kulkuvälineet kuten ilma-alukset, kauppamerenkulkuun käytettävät alukset, tietyt muut vesikulkuneuvot ja ajoneuvot.
Additional Information
Kirjoittaja: Leena Kartio

Related Concepts

Sources

KartioL2001, s. 82-83, Kaisto&Tepora2012, s. 175-177

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.12.2021: Oikeustiede:irtain esine. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:irtain esine.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →